A prosztatarák kezelés félbeszakítása megrövidítheti az életet


A prosztatarák hagyományos kezelésének az időszakonkénti szüneteltetése megrövidítheti a férfiak életét – állítják egy friss jelentésben amerikai kutatók. Egy nagyszabású vizsgálat során a szünetelő hormonterápia kevésbé hatékonynak bizonyult számos metasztatikus (áttétes) prosztatarákban szenvedő férfi betegnél, mint a folyamatos terápia.

Hogyan változnak a ráksejtek, amikor áttétet képeznek a távoli szervekbe?


Az onkológusok eddig is tudták, hogy a ráksejteknek terjedésükhöz (metasztázis) transzformálniuk kell önmagukat és csak úgy képesek leszakadni egy tumorról és áttétet adni a távoli szervekbe. A Weill Cornell Orvostudományi Főiskola (New York, USA) tudósai kutatásuk során felfedezték azokat a kritikus fontosságú lépéseket, melyek a továbblépéshez szükségesek – vagyis azt, hogy ezek a ráksejtek hogyan fordítják meg a folyamatot, hogyan változnak vissza klasszikus rákos sejtekké, melyek képesek egy új tumorba belenőni.

Bor: a rák ellen is

Ha a rákról van szó, akkor egy kis bor nagyon is jót tehet.

Hatalmas áttörés harminc év után a melanoma kezelésében!

Az előrehaladott stádiumú bőrrákos betegek számára tartogat előnyöket az a két kezelés, amely meghosszabbítja az élettartamot – hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság nemrég Chicagóban tartott éves találkozóján.

Genetikai teszt, amely segítheti a húgyhólyagrák neo-adjuváns kezelését

Amerikai kutatók megtervezték az első molekuláris tesztet, amelynek segítségével előrejelezhető, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő betegek közül kik azok, akiknél a műtét során már várható, hogy a rák áttétet képzett a nyirokcsomókba – ez segítheti az orvosokat abban, hogy meghatározzák, kik azok a betegek, akiknél a sebészi beavatkozást megelőző, vagy más néven neo-adjuváns kemoterápiát alkalmazzák.

Szója a mellrák után

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a szója pozitív hatással van a mellrákkal diagnosztizált nőkre.

Hámeredetű (papilloma)

A papilloma szemölcsszerű, bolyhos, vagy karfiolalakú növedék a bőrön és a nyálkahártyákon. Lehetnek egyszerűen kötőszövetes növedékek bolyhos, vagy fagyökérszerű finom elágazatokkal, néha igen tág véredénnyel és felületén hámmal borított, de lehetnek rákos természetűek (carcinoma, papillare). Előfordulnak a méhszájon, a hólyagban, a petefészkekben, a gyomor-bélrendszerben, a kültakarón.

A rákos agydaganat kialakulásának okai és tünetei

Az agy elsődleges rákos daganata az agyszövet több típusából is eredhet (pl. gliasejtekből, astrocytákból).

A rákos agydaganat típusai

Az elsődleges, rosszindulatú rákos agydaganatok típusait az agy azon része, vagy agysejtje után nevezik el, ahonnan, vagy amelyből keletkezett.

A jóindulatú gerincvelő daganatok diagnózisa és kezelése

A tumor okozta, a gerincvelőre és az ideggyökre nehezedő nyomást lehetőleg azonnal diagnosztizálni és kezelni kell, hogy megelőzzék az állandó károsodást.

A gerincvelő daganatok anatómiai csoportosítása

A gerincvelőt károsító daganatok a gerincvelőhöz viszonyított helyzetük alapján anatómiailag három csoportba oszthatók.
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!