Cikkek szakterület szerint

Belgyógyászat

A magány és a vérnyomás

A magány növeli egy ember vérnyomását.

Csak kardiovaszkuláris betegségen átesettek szedjenek folyamatosan aszpirint!


Az aszpirin rendszeres szedése olyan emberek esetében, akiknek a kórtörténetében nem szerepel kardiovaszkuláris betegség, sokkal nagyobb valószínűséggel okoz károkat, mintsem származna belőle előny. Ha az illető sosem esett át komoly kardiovaszkuláris betegségen, pl. nem volt szívinfarktusa vagy stroke-ja, akkor fennáll a gyógyszer előidézte belső vérzés kockázata – állítja egy angol tanulmány, amelyet a „Belgyógyászat Archívuma” c. szakfolyóirat online számában publikáltak az Egyesült Királyságban.

Egy egyszerű vizelet teszt képes lehet az autizmus kimutatására

Az autista gyermekek vizeletében eltérő „kémiai ujjlenyomat” található, mint a nem autista gyermekekében - áll egy frissen publikált kutatási beszámolóban.

Az antibiotikum rezisztenciáról

Mi ellen hatásos és mi ellen nem az antibiotikum?

A testedzés tényleg egészségesen tart?

A testedzést régóta úgy kezelik, mint minden betegség csodaszerét: A jobb egészség szempontjából a napi 20-30 perces séta valóban sokat segít.

Az alkoholmentes napok segítik a máj regenerálódását

Brit orvosok azoknak a férfiaknak és nőknek, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak, azt javasolják, hogy hetente legalább 2-3 alkoholmentes napot tartsanak, ezzel adva időt a májnak ahhoz, hogy visszanyerje az egészségét. Az „Orvosok Királyi Kollégiuma” (angol rövidítése: RCP) szerint a hatályos kormányzati iránymutatást módosítani kell, mivel azok a mindennapos alkoholfogyasztást biztonságosnak tartják.

Az enyhén magas vérnyomás is megnöveli a stroke kockázatát

Az ún. prehipertenzióban (magas vérnyomást megelőző állapot) szenvedő embereknél, akiknek a vérnyomása a normál érték felső határa körül állandósul, 55 %-kal magasabb a stroke bekövetkezésének a kockázata mint a prehipertenzió nélküli embereké – állítja egy frissen lefolytatott kutatás eredménye, amelyről az amerikai „Neurológia” c. szakfolyóiratban jelent meg publikáció.

A túlsúlyról

Nem titok, hogy Amerikában a túlsúly és az elhízottság óriási problémát jelent. Jelenleg az amerikai lakosság 2/3-ának kellene fogynia, és a túlsúlyos gyermekek és felnőttek száma továbbra is vészes arányban növekszik.

Harc a kövérség ellen

Már adott a lehetőség az élelmiszerek olyan új generációjának kifejlesztésére, amely azáltal kelt jóllakottság-érzést az emberekben, hogy rágás közben éhségérzet-ellenes aromákat bocsát ki – jelentik holland kutatók, miután áttekintették az e témakörben lefolytatott kutatásokat.

Inzulin az elme és a memória védelmére

Azok a gyógyszerek, amik a cukorbetegséget tartják kordában, a memóriaformáló ideggócokat is védhetik az ártalmas Alzheimer-hez kötött proteinektől.
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!