Cikkek szakterület szerint

Szemészet

A gyakori szemtorna javít a látáson

A gyakori pislogás és egyszerű szemtorna javíthat a látáson és segíthet egészségesen tartani a szemet, mondja Dr. Ben Kim.

A zöldhályog korai észlelésének fontossága

A nyitott zugú glaukóma korai detektálása és diagnosztizálása azért fontos, mert akkor a kezelést már a betegség kifejlődése korai stádiumában meg lehet kezdeni és így megakadályozható vagy elkerülhető lenne a további látásromlás.

A lézeres szemsebészet még hosszú távon is biztonságos

Legfrissebb kutatások szerint úgy tűnik, a lézeres szemsebészetnek nincsenek hosszú távú hatásai a szaruhártya belső sejtrétegére, a hámsejtekre.

Kutatók a vakság genetikai hátterét vizsgálták

A Leedsi Egyetem (Anglia) kutatói az ún. következő generációs DNS szekvenálási technikákat alkalmazták annak felfedezéséhez, hogy mi okozza az öröklött szemrendellenesség egy ritka formájának a kialakulását, beleértve a kisgyermekeknél jelentkező szürke és zöld-hályogot (glaukóma).

Megvan a legjobb módszer a gyermekkori szemproblémákra

A Mayo Clinic kutatói, egy kilenc ágú tanulmány részeként, segítettek a legjobb három, manapság használt, gyermeki konvergencia rendellenesség kezelésének felkutatásában. A konvergencia a szem egy természetes képességre utal, hogy fókuszálni, egyenesbe hozni tudjon, miközben közelről néz tárgyakat.

Már ki is lehetett próbálni a bionikus szemüveget

Ha valaki július elején London központi részén járt és szakított magának időt rá, akkor meglátogathatta a Királyi Társaság 2011. évi Tudományos Kiállítását. A Kiállítás keretén belül találkozhatott egy olyan csodálatos kiállítási standdal is, ahol a tudósok a legújabb technológiákat használják fel arra, hogy mesterséges látást kreáljanak, ezzel segítve a vak és a részlegesen látássérült embereket.

A stroke-ot túlélt betegek egy új, nem invazív fényterápiás módszerrel nyerik vissza elvesztett látásukat

A statisztikák azt mutatják, hogy a stroke a komoly, hosszú távú rokkantság egyik vezető oka, és bár minden ember egyedi, a stroke következményei mégis nagyon hasonlóak a betegeknél, mint pl. a látótérkiesés miatti részleges vakság – ez egy olyan kórkép, amiről korábban úgy vélték, hogy gyógyíthatatlan.

A C-vitamin nagy dózisban történő szedése a nőknél megnöveli a szürke hályog kialakulásának kockázatát

Azoknál a nőknél, akik nagy dózisban szednek C-vitamint, a szürke hályog korhoz kapcsolódó kialakulásának kockázata is megnövekszik – állítja egy friss svéd kutatás.

A szemhéj gyulladása

A blepharitis a szemhéjak irritációja. Több oka lehet, az allergiától kezdve, a fertőzésen keresztül, az irritációig, sőt még bőrrák is okozhatja. Ez a leggyakoribb szembetegség.
 

Ha megtalálnák a retinasejtek védőmechanizmusát, az megmenthetné a látást

Annak kiderítése, hogy mi okozza a fotoreceptoroknak, azaz a fényfelvevő idegvégződésnek nevezett retinasejtek elhalását, az orvosok kezébe adná a kulcsot a szembetegségek széles skálája általi, átmeneti vakságot okozó rendellenességek megállításához – tették közzé publikációjukat az amerikai Yale Egyetem kutatóorvosai.
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!