Cikkek szakterület szerint

Pszichiátria

Magasabb pozíció, több stressz

A munkahelyeken kulcsszerepet betöltő dolgozók a munkahelyi stressz legnagyobb szintjének vannak kitéve – állítja egy új kanadai tanulmány, amelyet az „Addikció és Mentális Egészség Központ” (angol rövidítése: CAMH) kutatói készítettek.

A nők és a poszttraumás stresszbetegség

A PACAP (angol rövidítés, jelentése: hipofízis adenilát-cikláz aktiváló polipeptid), amely egy stresszhormon, magas vérszintje magyarázhatja azt, hogy miért a nőknél, és nem a férfiaknál magasabb a poszttraumás stresszbetegség (angol rövidítése: PTSD) kifejlődésének a kockázata – állítja egy friss amerikai kutatás, amelyről nemrég a világhírű Nature szaklapban jelent meg publikáció.

A meditáció agyra gyakorolt előnyös hatásai

Az amerikai Yale Egyetem kutatói által frissen elvégzett agyi képalkotó eszközös vizsgálat azt igazolta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, képesek agyuknak azon területeit „kikapcsolni”, amelyek az álmodozással, a szorongással, a skizofréniával és az egyéb pszichiátriai rendellenességekkel vannak összefüggésben.

A pánikrohamok a nőknél szívrohamhoz is vezethetnek

Azoknak az idősebb nőknek, akik már legalább egy kiforrott pánikrohamon átestek, nagyobb esélyük lehet szívrohamra vagy stroke-ra, és fokozott veszélye áll fenn a halának a következő öt évben, egy új riport szerint.

A kokainfüggők inkább az azonnali pénzt, mint a későbbi, de nagyobb értékű kokaint választják

„Amikor egy kutatói team a kokainfüggőket hipotétikusan megkérdezte, mit választanának, pénzt azonnal vagy egy nagyobb értékű kokainadagot később, a preferencia csaknem kizárólag az azonnali pénz volt.” – mondja Warren K. Bickel, az amerikai Virginiai Tech Carilion Kutatóintézet professzora. Ez az eredmény szignifikánsan különbözik azoktól a korábbi vizsgálati eredményektől, ahol az alanyok valamennyi azonnali pénz vagy a későbbi, de több pénz között választhattak.

Skizofrénia betegség vizsgálata

Az amerikai Kalifornia Egyetem (rövidítve: UC, Davis város) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a skizofrénia betegségben szenvedő emberek agyából hiányoznak bizonyos kémiai anyagok, melyek hiánya tehető felelőssé néhány olyan debilizáló (butító) kognitív hiányosságokért – szegényes figyelem, memória és problémamegoldó képesség -, melyek a skizofrénia zavarát fémjelző érzékcsalódásokat és hallucinációkat jellemzik.

Az agy eltárolja félelmeinket

Az agy „félelem központjának” nem szükséges működnie ahhoz, hogy egy állat megtanuljon félni. Ha ez a központ sérült, egy másik terület átveheti az irányítást és megengedheti az agynak, hogy folytassa a félelem-szülte érzelmeket.

A fekete áfonya levének fogyasztása javítja az idős emberek memóriáját

Amerikai és kanadai tudósok először találtak bizonyítékot arra, hogy napi néhány pohár fekete áfonyalé elfogyasztása javítja az idős emberek memóriáját – a kutatást 70 éves emberek körében folytatták le, akiknél már jelentkeztek a memóriavesztés korai jelei.

A dohányzás növeli az öngyilkossági hajlamot a mániákus depressziós betegek körében

A bipoláris zavarban szenvedő betegek, akik rendszeresen dohányoznak, hajlamosak az öngyilkosságra, valószínűleg azért, mert ők azok, akik általában véve is hajlamosabbak az impulzív tevékenységek végzésére – állapította meg egy frissen végzett amerikai kutatás.

Az édesanya depressziója a gyermekkori asztma tüneteinek egyik rizikótényezője

Az anya depressziója rontja gyermeke asztmás tüneteit – tette közzé legfrissebb kutatásának eredményeit az amerikai Johns Hopkins Gyermekközpont.
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!