Cikkek szakterület szerint

Rákkutatás

A rákos megbetegedések 40 %-a elkerülhető lenne

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete (Rákkutató UK) szerint az összes rákbetegség mintegy 40 %-ának a kialakulása elkerülhető lenne.

A prosztatarákos sejtek éheztetése – ausztrál kutatók felfedezése

A rosszindulatú prosztata tumor sejtjei éhes, növekvő sejtek. Az ausztráliai Centenárium Intézet (Sydney) kutatói felfedezték a prosztatarák egy potenciális jövőbeni kezelési módszerét, amely a tumorsejtek azon esszenciális tápanyagoktól való megfosztását – éheztetését - jelenti, melyek a gyors növekedésükhöz szükségesek. A tudósok kutatásuk eredményeiről az Amerikai Rákkutatási Társaság „Rákkutatás” c. szakfolyóiratában számoltak be.

Zoledronsav: védelem a csontkárosodás ellen

Egy friss kutatás azt állapította meg, hogy egy csontritkulás elleni gyógyszer védő hatással bír az ellen a csontkárosodás ellen, amely bizonyos emlőrák gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. A kutatás eredményeiről a „Cancer” (Rák) című, az Amerikai Rák Társaság szakfolyóirata számol be. A kutatás azt jelzi, hogy egyes emlőrák betegeknek csontjuk egészsége fenntartásához zoledronsavat kell szedniük a rákellenes gyógyszerek kiegészítéseként.

A tumor-specifikus fluoreszkáló festék használata rákműtéteknél

Egy tumor-specifikus fluoreszkáló festék és egy ultra-szenzitív, műtét közben használható kamerarendszer segítheti a sebészeket a nehezen lokalizálható ráksejtek beazonosításában.

A koffein véd a napfény ultraibolya sugárzása ellen?

Egy friss kutatás azt állapította meg, hogy a koffeinnek kulcsfontosságú szerepe lehet a napfény elleni védekezésben. A kutatás során ugyanis a koffein megváltoztatta annak a génnek az aktivitását, amely részt vesz a DNS károsodott sejtek destrukciójában; a DNS károsodott sejtek nagy valószínűséggel válhatnak kancerózussá, azaz rákossá.

Az áttétet adó melanoma túlélési esélye növekedhet

Az előrehaladott stádiumú melanoma bőrrákban szenvedő betegek számára – a melanoma malignum a bőrrák leghalálosabb típusa – reménykeltőnek bizonyultak annak a nagyszabású klinikai tesztelésnek az eredményei, amelyben az immunerősítő Interleukin-2 gyógyszerrel kombinált vakcinát adtak be a betegeknek. A kombinált vakcináról bebizonyosodott, hogy képes a szervezet válaszának és a progresszió-mentes túlélésnek az arányát javítani.

A testsúly hatása a nemi hormonokra és az emlőrák

A testsúly gyakorolja a nemi hormonokra a legerősebb hatást, azokra a hormonokra, amelyek a menopauza után megnövelik az emlőrák kockázatát a nőknél – állítja egy friss kutatás, melyről a „Brit Rák Folyóirat” számolt be.

Sikeresnek bizonyult az új típusú rákvakcina

A Leeds-i Egyetem „Rákkutató UK Központ”-jának tudósai DNS könyvtárat használtak egy olyan vakcina létrehozásához, amelyet rákbetegség kezelésére lehet használni – olvasható a világhírű Nature Medicine szaklapban, egy friss kutatásról megjelent cikkben.

A rákhalandóság magasabb az amerikai férfiak, mint a nők körében

Nagyobb a férfiak kockázata, hogy egy rákbetegségben meghalnak, mint a nőké, legfőképpen azért, mert a férfiak kezdeti kockázatai magasabbak, és általában akkor diagnosztizálják őket, amikor a rák már előrehaladott stádiumban van – tárja fel az amerikai Nemzeti Rák Intézet tanulmánya, amely a „Rák, Epidemiológia, Biomarkerek és Prevenció” c. szakkiadványban jelent meg.

Egyszerű vizeletteszttel kimutatható lesz a rákbetegség?

A bélrendszer, a gyomor és a hasnyálmirigy rákos daganata hamarosan egy egyszerű vizeletteszt segítségével is kimutatható lesz – állítják skót kutatók egy frissen lefolytatott kutatás eredményei alapján.

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!