Cikkek szakterület szerint

Neurológia

Mi okozza a fejfájást?

A tudósok még nem derítették ki, hogy mik a fejfájás okai. Régen azt hitték, hogy a véredények összehúzódása és tágulása okozza a migrénes fejfájást, és az izmok összehúzódása okozza a feszüléses fejfájást.

A félelem generációk közötti átadása létezik

A New York Egyetem neurológus tudósai ösztöndíjat kaptak az amerikai „Skizofrénia és Depresszió Kutatásának Nemzeti Szövetségétől” (angol rövidítése: NARSD), mégpedig azzal a céllal, hogy vizsgálják meg, a félelem hogyan tevődik át egyik generációról a másikra.

A memória-csökkenés és az alvási apnoe közötti összefüggés

Ahogy öregszünk, szembe kell néznünk bizonyos mértékű memória-csökkenéssel, de ha alvási légzésszünet (apnoe) problémáink vannak, ez hozzájárulhat a memória-csökkenésünkhöz. Egy friss kutatási eredmény szerint, amelyet az amerikai UCLA Egyetem kutatóorvosai folytattak le, azok az emberek, akik alvási apnoe zavarban szenvednek, agyuknak azon a részén, amely segít az emlékek tárolásában, agyszövetvesztéssel kell, hogy szembenézzenek.

Nyugtalanság és a nyugtalan láb szindróma

Bizonyára mindannyian tapasztaltunk már lábainkban rendellenes érzékelést, de ami az USA lakosságának 10 %-át illeti, náluk a nyugtalan láb szindróma (angol rövidítése: RLS) naponta jelentkezik. A szindróma jellemzői a lüktető fájdalom, a viszketés, a húzó, szúró, csiklandozó és hangyamászásszerű bizsergető érzés. Az RLS egy neurológiai rendellenesség, amely a végtagokban kellemetlen fizikai érzést kelt és amelyet csak mozgással tudunk ellensúlyozni.

A hajhullás és a stressz

Ha a haja vékonyodik vagy hullik, valószínűleg kíváncsi rá miért. A hajhullást a stressz okozza, örökletes vagy más miatt van?

Több pénz, több probléma

A több pénz több problémát jelent. A mondás igazságára utal az a vizsgálati eredmény, mely szerint a depresszió aránya átlagban magasabb a nagyobb nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban.

Otthoni gyógymódok a migrén ellen

Négyből három migréntől szenvedő ember nő.

A nőket jobban támadja az Alzheimer-kór

Közel 4,5 millió ember szenved az Alzheimer-kórtól az Egyesült Államokban, és több, mint a felük nő.

Stressz elleni oltás?!

Stresszesnek érzi magát? Nemsokára kifejlesztenek egy vakcinát, ami segít lenyugtatni az idegeket.

Új ösztrogén tevékenységet fedeztek fel az agyban

A Massachusettsi Egyetem (Amherst) idegtudományokkal foglalkozó tudósa, Dr. Luke Remage-Healey segédprofesszor és munkatársai elsőként szolgáltak közvetlen bizonyítékkal arra nézve, hogy szükség esetén az agy idegsejtvégződéseiben nagyon gyorsan és precízen ösztrogén termelődik. „Ez egy hihetetlenül precíz kontroll mechanizmus, amely az ösztrogének agyban betöltött új szerepét szilárdítja meg.” – magyarázza Dr. Remage-Healey.

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!