Cikkek szakterület szerint

Fogászat, szájápolás

Az első baktériumölő és remineralizáló nanokompozit fogtömés megjelenése a fogászatban


Az amerikai Marylandi Egyetem Fogászati Iskolájának a tudósai nanotechnológia segítségével megalkották az első olyan fogtömő kompozitot, amely megöli a káros baktériumokat és regenerálja azt a fogstruktúrát, amely a bakteriális szuvasodás következtében pusztult el.

Az elégtelen szájüregi egészség károsítja a gazdasági produktivitást az Egyesült Királyságban


Az Egyesült Királyságban (angol rövidítése: UK, tagja Nagy-Britannia és Észak-Írország) több mint két millió ember hiányzott már a munkából a gyenge orális egészsége miatt. Az Egyesült Királyság gazdaságát szükségtelen módon károsítja az, hogy az elmúlt öt év során becslések szerint két millió ember vett igénybe betegszabadságot elégtelen orális egészségi státusza miatt.

Idős korban az elhanyagolt dentális egészség szívbetegséget okozhat


A taiwani közegészségügyi biztosítási adatok elemzése támasztja alá azt a feltételezést, miszerint az orális (szájüregi) egészség és a szívbetegség között idősebb korban összefüggés lehet.

A gyakori fogászati röntgen és a meningeoma daganat kockázata közötti összefüggés


Azoknál az embereknél, akiknél a múltban gyakran volt szükség fogröntgenre, megnövekedett a leggyakrabban diagnosztizált primer (elsődleges) agyi tumor, a meningeoma kifejlődésének a kockázata – állítja egy amerikai kutatás. A kutatásról szóló beszámoló az Amerikai Rák Társaság „Rák” c. online szakfolyóiratában jelent meg. A múltban ugyanis a sugárzásnak való kitettség mértéke jóval nagyobb volt, mint a jelenlegi, korszerűbb fogászati készülékek használata esetén.

Jobban félnek a fogorvostól a nők negyven éves kor felett


Az „Ausztráliai Fogászati Szakfolyóirat”-ban nemrég jelent meg egy kutatási beszámoló, mely szerint a nők számára negyven éves kor felett a fogorvosi vizit jóval nagyobb stresszt jelent, mint fiatalabb korban.

A stevia fogyasztása károsíthatja a szájüreg egészségét


Németországban egy helyi fogászati szövetség figyelmeztet azzal a feltevéssel kapcsolatosan, mely szerint a stevia, a népszerű dél-amerikai cukorpótló kevésbé ártalmas a fogakra, mint a granulált cukor. Véleményük szerint a stevia „fogbarát” volta szisztémás klinikai vizsgálatokkal még nem megfelelően bizonyított.

MRSA szuper-baktérium is tenyészhet a kivehető műfogsorokon


Egy friss brazil kutatás eredményei arra figyelmeztetnek, hogy a kivehető műfogsorokon tiszta kinézetük ellenére olyan „gyilkos” szuper-baktériumok is tenyészhetnek, mint az MRSA, a methicillin rezisztens Staphylococcus Aureus. A kutatók azt tanácsolják az embereknek, hogy a kivehető műfogsort legalább 3 percre tegyék be a mikrohullámú sütőbe, ez ugyanis biztonságossá teszi azokat, mivel a mikrohullámok megölik a baktériumokat.

A fogbél őssejteket a rossz lehelet vegyi anyagai transzformálják


Japán tudósok megállapították, hogy a halitosisért – ismertebb nevén rossz lehelet vagy szájszag – felelős szagösszetevők ideális anyagok az őssejtek humán fogbélből történő kinyeréséhez.

A fogínybetegségek gyakoribbak idősebb korban – a Del-1 gén szerepe


A Queen Mary Londoni Egyetem – kooperációban egy amerikai kutatócsoporttal - legfrissebb kutatási eredményei arra világítanak rá, hogy a fogínybetegségek a kor előrehaladtával jóval gyakoribbá válnak. A kutatási eredményekről beszámoló publikáció a világhírű Nature tudományos magazin „Immunológia” c. szakfolyóiratában jelent meg és rámutat arra, hogy a fogíny egészségének a romlása a kor előrehaladtával gyakran fordul elő és az ún. „Del-1” protein (gén) szintjének a csökkenésével van összefüggésben.

Megoldás a fogak pusztulása ellen a tea

Manapság egy 0.5 literes üdítő 15 teáskanál cukrot tartalmaz. A cukor és a különböző savak, amiket ezekben az italokban találunk, nagyon ártalmasak a fogakra.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!