Cikkek szakterület szerint

Szülészet és Nőgyógyászat

A pesszárium használata segíthet a koraszülések megelőzésében


Az újszülött-kori halálozások vezető oka a koraszülés. A világhírű angol tudományos szakfolyóirat, a „The Lancet” online változatán jelent meg egy olyan spanyol kutatási beszámoló, mely szerint a koraszülések magas kockázatának kitett várandós nők körében – elsősorban azoknál, akiknek rövid a méhnyakuk – jelentős mértékben csökkenthető a koraszülések kockázata azáltal, hogy nőgyógyászuk a második trimeszter során egy biztonságos, alacsony költségű pesszáriumot (méhsapka) helyez fel a méhnyakra.

Egyes nem orális fogamzásgátlók és a vérrögösödés kockázata


A „Brit Orvostudományi Szakfolyóirat” (BMJ) weblapján publikált vizsgálati eredmények újabb bizonyítékokkal szolgálnak a tekintetben, hogy egyes nem orális fogamzásgátló eszközök használata (pl. transzdermális tapaszok, szubkután és méhen belüli implantátumok – utóbbira példa a spirál vagy a hurok - és hüvelygyűrűk) a vérrögök kialakulásának a nagyobb kockázatával jár együtt.

Két órával hosszabb a szülés tágulási szakasza, mint 50 évvel ezelőtt


Napjainkban a nők szülés előtti vajúdása 2-3 órával hosszabb ideig tart, mint fél évszázaddal ezelőtt – állapították meg az USA „Nemzeti Egészségügyi Intézet”-ének (angol rövidítése: NIH) a kutatói.

Globálisan növekszik a koraszülések száma


Világszerte a babák több mint 10 %-a jön a világra koraszülötten – állítja a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet), az amerikai „Mentsük meg a gyermekeket” elnevezésű független szervezet, a szintén amerikai „The March of Dimes” szervezet, amely a gyermekbénulás elleni küzdelemhez rendez évente gyűjtést Amerikában, valamint Melinda és Bill Gates „Anyai, Újszülötti és Gyermek Egészség” nevű alapítványa.

A nők túlértékelik a fogamzásgátló tabletták és az óvszerek hatékonyságát


Nagyon sok nő véli úgy, hogy a fogamzásgátló tabletták és az óvszerek sokkal jobb terhesség megelőző eszközök, mint valójában - mutatnak rá a Minnesota Állambeli Washington Egyetem St. Louis Orvostudományi Iskola Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya Klinikai Kutatói Divíziójának a munkatársai által lefolytatott „Kontraceptív Választás Projekt” c. amerikai kutatás eredményei.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) növeli a terhességi szövődmények kockázatát

A „Brit Orvostudományi Szakfolyóirat” (BMJ) online számában megjelent egy publikáció, amely egy frissen lefolytatott svéd kutatásról számol be. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a policisztás ovárium szindrómában (rövidítése: PCOS) szenvedő nőknél sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy a terhesség időszaka alatt egészségügyi problémáik lesznek, különösen, ha előtte termékenységi (meddőségi) kezelésen estek át.

A többszörös vetélés után is lehet sikeres a terhesség

A többszörös vetélés hátterében meghúzódó okok igen összetettek, meghatározásuk gyakran ütközik nehézségekbe, és sokszor azokról a háttér állapotokról és összefüggésekről, amelyeket az orvosok megjelölnek, mint kiváltó okok, ők maguk is csak szegényes információkkal rendelkeznek.

Nincs közvetlen kapcsolat a születési rendellenesség és az antidepresszánsok szedése között

A várandós anyukák nyugodt szívvel használhatnak számukra felírt antidepresszánsokat az első trimeszterben, az Université de Montréal és a Ste. Justine Hospital új tanulmánya szerint, amit a British Journal of Psychiatry májusi számában közöltek.

A szoptatási problémák megnövelik a szülés utáni depresszió kockázatát

Azok a nők, akiknek a szülést követő első két hétben problémáik vannak a szoptatással, két hónappal később sokkal nagyobb valószínűséggel fognak postpartum (szülés utáni) depresszióban szenvedni, szemben a problémamentesen szoptató nőkkel. Éppen ezért, a szoptatási nehézségekkel küszködő nőket szűrni kell a depresszió tüneteit illetően – állítja egy friss kutatás, amelyet az amerikai Észak-Karolinai Egyetem (Chapel Hill) kutatói folytattak le.

A petefészekrák szűrés nem csökkenti a betegséghez kapcsolódó elhalálozások arányát

A legfrissebb amerikai adatok azt mutatják, hogy az átlagos kockázatú nőknél a petefészekrák szűréséhez használt szérum rák-antigén-125 (CA-125) és a hüvelyen keresztül végzett UH vizsgálat nem jelent alacsonyabb mértékű mortalitási arányt, mint azoknál a nőknél, akik csak a szokásos gondozásban részesülnek (hüvelykenet vizsgálat és kézzel való tapintás).

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!