Cikkek szakterület szerint

Onkológia

A prosztatarák kezelés félbeszakítása megrövidítheti az életet


A prosztatarák hagyományos kezelésének az időszakonkénti szüneteltetése megrövidítheti a férfiak életét – állítják egy friss jelentésben amerikai kutatók. Egy nagyszabású vizsgálat során a szünetelő hormonterápia kevésbé hatékonynak bizonyult számos metasztatikus (áttétes) prosztatarákban szenvedő férfi betegnél, mint a folyamatos terápia.

Hogyan változnak a ráksejtek, amikor áttétet képeznek a távoli szervekbe?


Az onkológusok eddig is tudták, hogy a ráksejteknek terjedésükhöz (metasztázis) transzformálniuk kell önmagukat és csak úgy képesek leszakadni egy tumorról és áttétet adni a távoli szervekbe. A Weill Cornell Orvostudományi Főiskola (New York, USA) tudósai kutatásuk során felfedezték azokat a kritikus fontosságú lépéseket, melyek a továbblépéshez szükségesek – vagyis azt, hogy ezek a ráksejtek hogyan fordítják meg a folyamatot, hogyan változnak vissza klasszikus rákos sejtekké, melyek képesek egy új tumorba belenőni.

Bor: a rák ellen is

Ha a rákról van szó, akkor egy kis bor nagyon is jót tehet.

Hatalmas áttörés harminc év után a melanoma kezelésében!

Az előrehaladott stádiumú bőrrákos betegek számára tartogat előnyöket az a két kezelés, amely meghosszabbítja az élettartamot – hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság nemrég Chicagóban tartott éves találkozóján.

Genetikai teszt, amely segítheti a húgyhólyagrák neo-adjuváns kezelését

Amerikai kutatók megtervezték az első molekuláris tesztet, amelynek segítségével előrejelezhető, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő betegek közül kik azok, akiknél a műtét során már várható, hogy a rák áttétet képzett a nyirokcsomókba – ez segítheti az orvosokat abban, hogy meghatározzák, kik azok a betegek, akiknél a sebészi beavatkozást megelőző, vagy más néven neo-adjuváns kemoterápiát alkalmazzák.

Szója a mellrák után

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a szója pozitív hatással van a mellrákkal diagnosztizált nőkre.

Egy újonnan felfedezett fotovoltaikus eszköz (PD) várhatóan tökéletesen alkalmas lesz a célzott humán kemoterápiára

Egy nap majd mikro-léptékes fotovoltaikus eszközöket használhatunk arra, hogy a kemoterápiás gyógyszereket a betegek szervezetében közvetlenül a tumorhoz szállítsák, ezzel segítve elő, hogy a kemoterápia a környező egészséges szövetekre nézve kevésbé toxikus legyen.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy növekszik a HPV vírus okozta fej-nyaki rosszindulatú rákos megbetegedések száma

A humán papillomavírus (angol rövidítése: HPV) egyre növekvő számban azonosítható be a fej-nyaki rákos tumorok előidéző okaként, éppen ezért az onkológusok arra gyanakszanak, hogy e tény mögött az orális szex (a nemi szervek szájjal történő ingerlése) elterjedtsége állhat, legalábbis egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint.

A nyelőcső laphám-carcinoma és a perioperatív kemoradioterápia hosszú távú hatékonysága

Az oesophagectomia (speciális endoszkóppal végzett sebészi műtét a nyelőcsövön) a rezekálható (kivágható) nyelőcső carcinoma standard kezelési módszere, ennek ellenére viszonylag kevés beteg gyógyul meg a beavatkozás elvégzése után.

Rákbetegség után: a komplex gondoskodás sokat segít a rákot túlélőknek

Ed Gardella nyugdíjas rendőrtiszt, egy amerikai kisváros lakója, 31 éven át szolgált rendőrként. Úgy vélte, ő igazán egy kemény ember. Aztán a 70 éves, visszavonult rendőrnél egyszer csak nyelőcsőrákot diagnosztizáltak az orvosok.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!