Cikkek szakterület szerint

Farmakológia

A krónikus fájdalom gén szerepének megértése – új remények a célzott gyógyszeres terápiában

Az ún. HCN2 gén egy fehérjét kódol, amely szabályozza a krónikus (hosszan tartó) fájdalmat – jelent meg a világhírű „Science” c. szakfolyóiratban az angliai Cambridgei Egyetem és a spanyolországi Cadiz Egyetem kutatóinak a közös munkájáról szóló beszámoló. A kutatók szerint azok a gyógyszerek, amelyek gátolják a gén proteintermelését, extrém módon hatékonyak lehetnek a krónikus fájdalommal szembeni küzdelemben.

A metreleptin hatásai

Az amerikai tőzsdecég, az Amylin Pharmaceuticals (Nasdaq:AMLN) közzétette kutatási eredményeit, melyek azt igazolták, hogy a metreleptinnel való kezelés – a metreleptin egy kísérleti gyógyszer, melynek hatóanyaga a humán hormonnal, a leptinnel analóg - javította a részleges lipodisztrófiában szenvedő betegek diabétesz (cukorbetegség) és lipidkontrollját.

A „liraglutid” hatóanyag hatásai

A „liraglutid” hatóanyag (a Novo Nordisk gyógyszergyár új, II. típusú diabétesz kezelésére kifejlesztett Victoza nevű gyógyszerének hatóanyaga) a cukorbetegségben nem szenvedő, de elhízott emberek esetén nemcsak csökkenti a testsúlyt, de a kövérség kockázati tényezőit is redukálja.

A CD20 fehérje emberi szervezetben betöltött szerepének és funkciójának meghatározása

A CD20 fehérje - mely a B-immunsejtekben van jelen - ellen irányuló antitesteket használják általában a B-sejtes non-Hodgkin limfóma és a rheumás arthritis kezelésében.

Az antioxidánsok, kiemelve közülük az E-vitamint, károsak lehetnek egyes emberek szervezetére

A vitaminnal dúsított élelmiszerek és a diéta részét képező táplálékkiegészítők csökkentik szedőjük saját egészségével kapcsolatos aggodalmait. De vajon valóban segítenek a vitaminok? Ha igen, milyen vitaminok, vagy vitamin-kombináció hasznos az egyes emberek számára? Milyen gyakran szedjék azokat és mennyit?

Húsz év elteltével végre sikerült meghatározni a HIV „integráz” enzimjének 3D szerkezetét

Több, mint 20 évnyi munka után HIV kutatók áttörést értek el a HIV fertőzés kezelésében – jelent meg egy friss publikáció a neves nemzetközi heti tudományos szaklapban, a Nature-ben.

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!