Cikkek szakterület szerint

Pszichológia

A gyermekek megbízhatóbb szemtanúk, mint ahogyan azt gondolták

A gyermekek sokkal megbízhatóbb szemtanúk, mint ahogyan azt korábban gondolták – állítja Gunilla Fredin, a svédországi Lund Egyetem „szemtanú pszichológusa”. A pszichológusnő azt az általános módszert is megkérdőjelezi, mely szerint a lehetséges elkövetőket felvonultatják (sorba állítják) a gyermekek által történő rendőrségi azonosításhoz.

A háziállatok szociális és érzelmi támogatást nyújtanak

A háziállatok gazdái úgy tűnik, jobban boldogulnak az életben, mint a többi ember, figyelembe véve a fizikai fittséget, az önbecsülést, a lelkiismeretességet, a szociális kommunikativitást, a jóval kevesebb aggódást a dolgok miatt és azt, hogy a házi kedvencek tulajdonosai általában kevésbé félősek – tárták fel kutatók az amerikai „Személyiség és Szociális Pszichológia” c. szakfolyóiratban megjelent publikációjukban.

A meditáció, mint fájdalomcsillapító

A meditációról köztudott, hogy fájdalomcsillapító hatású. Most megtudtuk azt is, hogy miért. A meditáció megváltoztatja azt, ahogy az agy feldolgozza a fájdalom jeleit.

A negatív jelentésű szavak könnyen megmaradnak

A tudatalatti üzenetek akkor a leghatásosabbak, amikor negatív szavakat tartalmaznak.

A stresszes életvitel és a túl sok kávé hatása

A túlzott kávébevitel is okozhat hallásbeli hallucinációkat, vagyis olyan dolgokat hallhat valaki, melyek nem is léteznek – állítják az ausztrál La Trobe Egyetem kutatói a „Személyiség és az Individuális Különbségek” c. szakfolyóiratban megjelent cikkükben, miután a koffeinfogyasztás és a stressz hatását tesztelték 92 fő, nem klinikai beteg résztvevő segítségével.

Érzelmi intelligencia 60 éves kor felett

Az idősebb embereknek komoly gondot okoz, hogy elfedjék érzéseiket, különösen, ha szívfájdító, vagy visszataszító jeleneteket látnak a mozifilmekben, vagy a tévécsatornák „reality show”-jaiban (valóságshow) – állapították meg amerikai pszichológusok.

A féltékenység valóban vakít

Kiderült, hogy a féltékenység tényleg „vakít”.

A házasság, illetve egy komoly kapcsolat csökkenti a stresszhormonok termelődését

A házas életnek a  jótékony hatását már bebizonyították az egészségre, de most már az is biztos, hogy csökkenti azoknak a hormonoknak a termelődését, amik a stresszt okozzák.

A sírástól nem fogja jobban érezni magát

A hír hallatán zokogásba kezdhet, aki hajlamos a sírásra: egy kutatás megállapította, hogy a könnyek hullatása csak a sírók egyharmadának a hangulatát javította.

A depresszióban minden szürkének látszik

A világ gyakorlatilag szürkére változik, amikor valaki depressziós.

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!