Cikkek szakterület szerint

Genetika

A dohányosok és a gyors öregedési defekt

A cigarettafüst ugyanazt a sejtváltozást okozza, mint a Werner szindróma, ami egy nagyon ritka genetikai betegség, ami felgyorsítja az öregedést.

Áttörés a férfi meddőség kezelésében?

Lehetséges, hogy hamarosan már csak a múlté a férfi meddőség, legalábbis egy sikeres, egereken végzett kísérlet eredménye ezt sugallja.

Elkészült a világ legfejlettebb és legrészletesebb genetikai térképe

Az angol Oxfordi Egyetem és az amerikai Harvard Orvostudományi Egyetem tudósai vezette konzorcium megalkotta a világ legrészletesebb genetikai térképét. A kutatási eredményekről szóló beszámoló a világhírű Nature szakfolyóiratban jelent meg.

Kutatók megtalálták azt a gént, amely segít a férfi nemét megőrizni

Az amerikai Minnesota Egyetem Orvostudományi Iskolájának és Biológiai Tudományok Főiskolájának kutatói olyan kulcsfontosságú felfedezést tettek, amely megmutatja, hogy a férfi nemet (a nemi hovatartozás determinációját) egész élethosszon keresztül fenn kell tartani.

Két apától származó egereket „állítottak elő”

Az USA Texas Államában a reprodukcióval foglalkozó tudósok őssejt technológia segítségével hím és nőstény egereket állítottak elő, akik egyszerre két apától származnak.

Az emberiségben gyakori, elhízással kapcsolatos gén jelenléte agyszövetvesztéssel jár együtt

Egy friss amerikai kutatás felfedezte, hogy az elhízás egyik génjének, az FTO génnek (angol rövidítés, jelentése: zsírtömeghez és elhízáshoz kapcsolódó gén), amely az amerikaik több, mint egyharmadában megtalálható és amely miatt általában elhíznak, szerepe van az agyszövetvesztésben is, ezáltal növeli az olyan neurodegeneratív betegségek kifejlődésének kockázatát, mint amilyen az Alzheimer-kór is.

A kromoszómák területi újrarendeződése igen gyors a proliferatív sejtciklust elhagyva és a nyugalmi szakaszba áthaladva

A kromoszómák sokkal gyorsabban mozognak, mint azt kezdetben a tudósok gondolták.

Az alkohol és marihuána használatát gének sorozata befolyásolja

A marihuána a leggyakrabban használt tiltott drog az USA-ban. Durván a marihuána-használók 8-12 %-a tekinthető függőnek és – ugyanúgy, mint az alkoholnál – a tünetek súlyossága a használattal arányosan növekszik. Egy új amerikai kutatás azt állapította meg, hogy mind az alkohol és a marihuána használatát, mind a használatával való visszaélést gének sorozata befolyásolja.

Tudósok azonosították az AEG-1 gén rákos tumorok növekedésében és az áttétképződésben játszott szerepét

Az amerikai Virginia Államközösség Egyetemének rákkutató munkatársai azonosították a 2002-ben felfedezett gén, az AEG-1 kulcsszerepét a rákos tumor fejlődése szempontjából két fontos tényezőben: a növekedésben és az áttéképződésben. A kutatók azt remélik, kutatási eredményük segíteni fogja azt, hogy az AEG-1 gén jelenlétének célzott megakadályozására egy hatékony terápiás módszert fejlesszenek ki, ezáltal gátolva meg a ráksejtek növekedését.

A Notch jelátviteli út fontos szerephez juthat a szívinfarktusból való felépülésben

Csaknem egy évszázaddal azután, hogy a rovátkolt szárnyú gyümölcslégyben felfedezték, a Notch jelátviteli út a szívinfarktusból való felépülésben fontos szerephez juthat.

© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!