Cikkek szakterület szerint

Radiológia

Amit a szülőknek tudniuk kell gyermekeik szünidei sérüléseivel és a képalkotó készülékek sugárbiztonságával kapcsolatosan

New Yorkban, a Speciális Sebészeti Kórház radiológiai főosztályának vezetője, Dr. Helen Pavlov, aki gyermekek és felnőttek csont-, ízületi, izom- és ínsérüléseit kezeli, szívesen áll a szülők rendelkezésére, hogy megvitassa velük gyermekeik nyári szünidőben várható sérüléseivel és horzsolásaival kapcsolatos kérdéseiket, valamint azokat a dolgokat, amelyeket a szülőknek a röntgenfelvételek sugárbiztonságával, illetve egyéb, képalkotó készülékekkel végzett vizsgálatok biztonságával kapcsolatosan meg kell érteniük.

45 évesnél fiatalabb nőknél CT vizsgálat segítségével elkerülhető a feleslegesen végzett vakbélműtét

Az amerikai Észak-Karolina Állam-beli „Duke Egyetemi Gyógyászati Központ”-ban a heveny vakbélgyulladás-gyanús fiatalabb nőbetegek komputer tomográffal (CT) végzett diagnosztikus vizsgálata jelentős mértékben csökkentette a feleslegesen elvégzett vakbélműtétek számát – mutat rá cikkében egy radiológus orvosnő.

A rövidebb és intenzívebb sugárterápia átalakíthatja a korai stádiumú emlőrákos betegek radioterápiáját

Kanadai kutatók követéses vizsgálatai szerint az emlőrák korai stádiumában a nőbetegek koncentrált, három hetes sugárterápiája éppolyan hatékony, mint a standard időtartamú, öt hetes kezelés.

Új tanulmány Csernobil következményeiről

Egy „EPICE”-nek elnevezett új vizsgálat van folyamatban, melyet a Francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) folytat a csernobili baleset radioaktív szennyeződéseitől leginkább érintett területek egyikén, Oroszország dél-keleti részén. Az EPICE azt fogja meghatározni, hogy a nem rákos megbetegedéseket okozhatta-e ez a baleset.

Az egyiptomi múmiák vizsgálata igazolja, hogy az artériák megkeményedése nem modern betegség

Egy nemzetközi (amerikai és egyiptomi) kutatócsoport, akik Egyiptomban akár 3500 évvel ezelőtt élt emberek mumifikálódott testét CT-vel átvizsgálták, bizonyítékot találtak arra nézve, hogy az artériák megkeményedése, amely a szívinfarktus és a stroke rizikófaktora, nem egy modern betegség és egészen gyakori lehetett a magasabb társadalmi státuszú ókori egyiptomiak között is.
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!