Cikkek szakterület szerint

Kardiológia

A testmozgással összefüggésben bekövetkezett hirtelen szívleállásokról

Azoknál az embereknél, akiknél testedzés közben vagy azt követően következik be a szívleállás, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy életben maradnak, mint azoknál, akiknél a szívleállás nem testedzéssel függött össze – áll az Európai Kardiológiai Társaság Münchenben (Németország) megtartott 2012. évi kongresszusán ismertetett holland jelentésben, amelyet Dr. Arend Mosterd, az amersfoorti Meander Orvostudományi Központ vezető kutatója prezentált.

Az angioplasztika jelentős mértékben enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit


Rövid távú utókövetés támasztja alá azt a bizonyítékot, amely szerint a páratlan véna és a jugularis vénák angioplasztikája biztonságos és javítja a szklerózis multiplex betegségben szenvedők életminőségét – hangzott el az amerikai „Intervenciós Radiológia Társasága” San Franciscóban (Kalifornia) megrendezett 37. Éves Tudományos Találkozóján.

Az Y kromoszóma és a szívkoszorúér betegség összefüggése


Egy gyakori szívbetegség, amely évente nagyon sok embert öl meg, genetikailag öröklődhet apáról fiúra – számoltak be kutatási eredményükről a Leicesteri Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói a „The Lancet” c. orvosi szakfolyóiratban. Vizsgálatuk azt mutatja, hogy az Y kromoszóma, amely a DNS része és csak a férfiakban van jelen (a férfi nemi jegyek kifejlődéséért felelős géneket tartalmazza), a szívkoszorúér betegség öröklődésében fontos szerepet játszik.

A képernyő növeli a gyermekek vérnyomását

A képernyő előtt töltött idő, legyen az TV, számítógép vagy videojátékok, növelhetik a fiatal gyermekek vérnyomását.

A koffein hatásai

Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffein nagyobb hatással van a férfiakra, mint a nőkre, és hogy ezek a hatások 10 perccel a bevitel után kezdődnek. És ellentétben azzal, amit eddig gondoltunk, kimutatták azt is, hogy a koffeinmentes kávé is éberséget kelt.

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia: a két legfontosabb kardiovaszkuláris halálok

A mélyvénás trombózis (angol rövidítése: DVT) a láb mélyen fekvő vénáiban kialakult vérrögöt jelenti, amely ha meglazul és a vérárammal eljut a tüdőbe, akkor fatális pulmonális (tüdő-) embóliát (angol rövidítése: PE) okoz. Még abban az esetben is, amikor a rögök nem vándorolnak fel a tüdőig, a lábvénák tartós károsodását idézhetik elő, amely hosszú távú fájdalommal, duzzanattal és végső soron akár a láb funkcióképtelenségével is járhat együtt.

Önt is fenyegeti a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis akkor jelentkezik, ha egy vérrög keletkezik egy vénában. A rög egy része letörhet és tovább folyhat a véráramban a tüdőbe, tödőembóliát okozva és valószínűleg halált. Tegyen egyszerű lépéseket, hogy megvédje magát.

Új kórkép: az „összetört szív szindróma” leginkább a nőket érinti

Először a japánok azonosították ezt a problémát az 1990-es években, amikor bemutatták, hogy egy hirtelen sokk vagy érzelmi stressz hatására a szív úgy kezd viselkedni, mintha szívinfarktusa lett volna az illetőnek, bár rendszerint semmilyen tartós károsodás nem lép fel. Az amerikai Arkansasi Egyetem kutatói most azonosították az ún. „öszetört szív szindrómát”, amely jóval gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál.

A magas vérnyomás védhet a migrénnel szemben is

A magas vérnyomással rendelkező embereknél ritkábban mutatkozik a migrén, mint az alacsony vérnyomásúaknál. A kutatók szerint a merev verőerek, melyet a magas vérnyomással párosítanak, szerepet játszhatnak a migrén elleni védelemben.

A szívkoszorúér stent behelyezést követő „stent trombózis” kockázati faktorai

Az „Amerikai Orvosi Társaság Szakfolyóirata”-ban (JAMA) megjelent egy cikk, amely arról számol be, hogy azoknál a betegeknél, akik rendelkeznek bizonyos génekkel vagy olyan specifikus faktorokkal, amelyek a vérrögösödést gátló gyógyszer, a clopidogrel használatával vannak összefüggésben, jóval magasabb a potenciális kockázata annak, hogy a szívkoszorúérbe behelyezett stenten belül vérrögösödés történik, mégpedig röviddel a behelyezés után.

© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!