Cikkek szakterület szerint

Immunológia

Felfedezték az immunrendszer „békefenntartóit”

A bőrünkön és a bélrendszerünkben több baktérium él, mint ahány sejt van a testünkben. Ezekre a baktériumokra a szervezetünknek szüksége van. Mostanáig azonban senki nem volt tisztában vele, az immunrendszer honnan tudja, hogy ezek a baktériumok ártalmatlanok?

A korai Helicobacter pylori baktériumfertőzés véd az asztma ellen

A gyomorbaktériummal, a Helicobacter pylori-val (rövidítése: H. pylori) történő fertőzés megbízható védelmet nyújt az allergia kiváltotta asztma ellen – ezt svájci immunológusok (Zürichi Egyetem) és német allergia specialisták (a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Orvostudományi Központja) bizonyították, állatkísérletek során.

A HIV Vakcina Tudatosság Napja

Az USA-ban minden év május 18.-a a HIV Vakcina Tudatosság Napja. Ez egy olyan nap, amelyen az emberek egészségügyi dolgozók, tudósok, közösségi tagok, önkéntesek és pártolók ezreire emlékeznek, akik szorosan együtt dolgoznak egy biztonságos és hatékony HIV vakcina kifejlesztésén.

Az EPO, a vörösvérsejt hormon módosíthatja az immunrendszer válaszát

Egy friss osztrák kutatás feltárta, hogy egy hormon, amely leginkább arról ismert, hogy a vörösvérsejtek termelődését stimulálja, módosíthatja a szervezet immunválaszát. A kutatás eredményéről szóló publikáció az amerikai „Immunitás” c. szakfolyóiratban jelent meg.

Az immunsejtek egy új típusát fedezték fel, amely krónikus betegségek esetén a gyulladásos folyamat szabályozásában vesz részt

Az újonnan felfedezett Th22 sejtek korábban a T-helper sejtek ismeretlen alhalmazai voltak. A T-helper sejtek fehérvérsejtek (limfociták), amelyek más immunsejtek aktiválását segítik elő, amikor a szervezetben vírusos, vagy baktérium okozta fertőzés következtében gyulladás alakul ki. Ezzel egyidejűleg a felfedezett sejtek segítenek a szervezetnek abban, hogy az tolerálja a saját szöveteit és így képesek féken tartani a gyulladásos folyamatokat.

New Yorkban a HIV-fertőzött férfiak között új járvány ütötte fel a fejét

New York-i kutatók arról számolnak be, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak körében egy új, járványos betegség ütötte fel a fejét: a Hepatitis-C vírussal való fertőződés. Korábban ugyanezen kutatók már beszámoltak egy szokatlan és gyors májfibrózis progresszióról a homoszexuális HIV-fertőzött férfiak körében, amelyet szintén a Hepatitis-C vírusfertőzés idézett elő, most pedig a legújabb megfigyeléseik szerint a Hepatitis-C vírus terjedése szexuális úton történik, nem pedig a drogosok közös injekciós tű használata miatt.

A herpes simplex

A herpeszt lehet kezelni, de nem lehet gyógyítani.

Egy vírus okozhatja a krónikus fáradtságot

A "Science" folyóiratban publikált amerikai kutatások szerint egy, a közelmúltban a prosztatarákkal kapcsolatba hozott vírus lehet az oka a krónikus fáradtság szindrómának.
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!