Hámeredetű (papilloma)

A papilloma szemölcsszerű, bolyhos, vagy karfiolalakú növedék a bőrön és a nyálkahártyákon. Lehetnek egyszerűen kötőszövetes növedékek bolyhos, vagy fagyökérszerű finom elágazatokkal, néha igen tág véredénnyel és felületén hámmal borított, de lehetnek rákos természetűek (carcinoma, papillare). Előfordulnak a méhszájon, a hólyagban, a petefészkekben, a gyomor-bélrendszerben, a kültakarón.

A papillomát egy DNS vírus, a Humán Papillomavírus (HPV) okozza. A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS vírusok sem képesek önmagukban szaporodni. Ehhez mindig egy magasabbrendű élő sejt közreműködése szükséges. A vírusok – bejutva a szervezetbe – beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek a szövetek saját elöregedett sejtjeit pótolják. A sejtek normális működését úgy „kódolják át”, hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévő szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévő vírusokat is megsokszorozzák.

Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életműködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévő védekező mechanizmusokat, amelyek saját örökítő anyagának (DNS-ének) épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus, vagy a környezetből bejutott rákkeltő anyagok további DNS-t károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat el, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül rákos sejtekké alakulhat át.

A HPV törzsek (kb. 100 vírusfajta létezik) egyes típusai csak jóindulatú hámelváltozást okoznak, amely könnyen eltávolítható. A papillomavírusok más típusai ugyan „rák-előtti” állapotot és rosszindulatú daganatot idéznek elő, de nem egyforma erősséggel, és sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idő után, mert egyéb külső tényezők is szükségesek a daganat kialakulásához.

Fontos megemlíteni, hogy a HPV szexuálisan úton terjedő betegségek kórokozója. A női citológiai szűrés, a sejtkenet vizsgálat ugyan nem alkalmas a HPV diagnosztikára, de a HPV-gyanút a kenet kimutatja.


Jóindulatú daganatok osztályozása

Címkék: tumor, rák, daganat, papilloma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!