Mi okozza a fejfájást?

A tudósok még nem derítették ki, hogy mik a fejfájás okai. Régen azt hitték, hogy a véredények összehúzódása és tágulása okozza a migrénes fejfájást, és az izmok összehúzódása okozza a feszüléses fejfájást.

A félelem generációk közötti átadása létezik

A New York Egyetem neurológus tudósai ösztöndíjat kaptak az amerikai „Skizofrénia és Depresszió Kutatásának Nemzeti Szövetségétől” (angol rövidítése: NARSD), mégpedig azzal a céllal, hogy vizsgálják meg, a félelem hogyan tevődik át egyik generációról a másikra.

A memória-csökkenés és az alvási apnoe közötti összefüggés

Ahogy öregszünk, szembe kell néznünk bizonyos mértékű memória-csökkenéssel, de ha alvási légzésszünet (apnoe) problémáink vannak, ez hozzájárulhat a memória-csökkenésünkhöz. Egy friss kutatási eredmény szerint, amelyet az amerikai UCLA Egyetem kutatóorvosai folytattak le, azok az emberek, akik alvási apnoe zavarban szenvednek, agyuknak azon a részén, amely segít az emlékek tárolásában, agyszövetvesztéssel kell, hogy szembenézzenek.

Nyugtalanság és a nyugtalan láb szindróma

Bizonyára mindannyian tapasztaltunk már lábainkban rendellenes érzékelést, de ami az USA lakosságának 10 %-át illeti, náluk a nyugtalan láb szindróma (angol rövidítése: RLS) naponta jelentkezik. A szindróma jellemzői a lüktető fájdalom, a viszketés, a húzó, szúró, csiklandozó és hangyamászásszerű bizsergető érzés. Az RLS egy neurológiai rendellenesség, amely a végtagokban kellemetlen fizikai érzést kelt és amelyet csak mozgással tudunk ellensúlyozni.

A hajhullás és a stressz

Ha a haja vékonyodik vagy hullik, valószínűleg kíváncsi rá miért. A hajhullást a stressz okozza, örökletes vagy más miatt van?

Több pénz, több probléma

A több pénz több problémát jelent. A mondás igazságára utal az a vizsgálati eredmény, mely szerint a depresszió aránya átlagban magasabb a nagyobb nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban.

Epidermoid, vagy dermoid ciszták

Az agyban - csakúgy, mint a test más részein - kialakuló ciszták kis gömbök, melyek általában folyadékkal (víz, vér) teltek.

Meningeoma

Az agyburokból (agyhártyából) kiinduló daganatok az összes jóindulatú agydaganatok kb. 20 %-át teszik ki.

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatai

Nemzetközi felmérések szerint a népesség mintegy 17 %-át érinti a betegség, de orvosi vélemények szerint eléri a 30 %-ot is.
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!