A testmozgással összefüggésben bekövetkezett hirtelen szívleállásokról

Azoknál az embereknél, akiknél testedzés közben vagy azt követően következik be a szívleállás, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy életben maradnak, mint azoknál, akiknél a szívleállás nem testedzéssel függött össze – áll az Európai Kardiológiai Társaság Münchenben (Németország) megtartott 2012. évi kongresszusán ismertetett holland jelentésben, amelyet Dr. Arend Mosterd, az amersfoorti Meander Orvostudományi Központ vezető kutatója prezentált.

Az angioplasztika jelentős mértékben enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit


Rövid távú utókövetés támasztja alá azt a bizonyítékot, amely szerint a páratlan véna és a jugularis vénák angioplasztikája biztonságos és javítja a szklerózis multiplex betegségben szenvedők életminőségét – hangzott el az amerikai „Intervenciós Radiológia Társasága” San Franciscóban (Kalifornia) megrendezett 37. Éves Tudományos Találkozóján.

Az Y kromoszóma és a szívkoszorúér betegség összefüggése


Egy gyakori szívbetegség, amely évente nagyon sok embert öl meg, genetikailag öröklődhet apáról fiúra – számoltak be kutatási eredményükről a Leicesteri Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói a „The Lancet” c. orvosi szakfolyóiratban. Vizsgálatuk azt mutatja, hogy az Y kromoszóma, amely a DNS része és csak a férfiakban van jelen (a férfi nemi jegyek kifejlődéséért felelős géneket tartalmazza), a szívkoszorúér betegség öröklődésében fontos szerepet játszik.

A képernyő növeli a gyermekek vérnyomását

A képernyő előtt töltött idő, legyen az TV, számítógép vagy videojátékok, növelhetik a fiatal gyermekek vérnyomását.

A koffein hatásai

Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffein nagyobb hatással van a férfiakra, mint a nőkre, és hogy ezek a hatások 10 perccel a bevitel után kezdődnek. És ellentétben azzal, amit eddig gondoltunk, kimutatták azt is, hogy a koffeinmentes kávé is éberséget kelt.

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia: a két legfontosabb kardiovaszkuláris halálok

A mélyvénás trombózis (angol rövidítése: DVT) a láb mélyen fekvő vénáiban kialakult vérrögöt jelenti, amely ha meglazul és a vérárammal eljut a tüdőbe, akkor fatális pulmonális (tüdő-) embóliát (angol rövidítése: PE) okoz. Még abban az esetben is, amikor a rögök nem vándorolnak fel a tüdőig, a lábvénák tartós károsodását idézhetik elő, amely hosszú távú fájdalommal, duzzanattal és végső soron akár a láb funkcióképtelenségével is járhat együtt.

A koffein hatásai

Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffein nagyobb hatással van a férfiakra, mint a nőkre, és hogy ezek a hatások 10 perccel a bevitel után kezdődnek. És ellentétben azzal, amit eddig gondoltunk, kimutatták azt is, hogy a koffeinmentes kávé is éberséget kelt.

A C-reaktív protein megjósolhatja a szívinfarktus bekövetkezését, de a stroke-ot nem

Ha a vérben a C-reaktív protein (CRP) magas szintje van jelen, az növelheti egy személynél a szívinfarktus kialakulásának kockázatát és a halál bekövetkezését, de a stroke-ét (szélütés) nem – állítja egy új tanulmány.

Napi egy aszpirin távol tartja a szívinfarktust

Egy friss kutatás megerősítette az aszpirin naponta, hosszabb távon történő szedésének fontosságát azon betegek körében, akiknek kórtörténetében már szerepelt szívbetegség, és azt állapította meg, hogy azok a betegek, akik abbahagyják az aszpirin szedését, kiteszik magukat az életet fenyegető szív kórállapotok szignifikánsan megemelkedett kockázatának, szemben azokkal, akik a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót (aszpirin protect) kitartóan szedik.


A piros szőlőben megtalálható rezveratrol nevű antioxidáns véd a szívinfarktus ellen

Kutatók felfigyeltek rá, hogy a hirtelen szívhalálban (szívinfarktus miatt) elhunyt betegek fele halála napján is vett be aszpirin tablettát – ez indította őket arra, hogy az aszpirin tablettánál sokkal megbízhatóbb alternatíva után kutassanak, és most valószínűleg meg is találták azt, a vörösborban is jelen lévő rezveratrol nevű vegyület formájában.


Új kórkép: az „összetört szív szindróma” leginkább a nőket érinti

Először a japánok azonosították ezt a problémát az 1990-es években, amikor bemutatták, hogy egy hirtelen sokk vagy érzelmi stressz hatására a szív úgy kezd viselkedni, mintha szívinfarktusa lett volna az illetőnek, bár rendszerint semmilyen tartós károsodás nem lép fel. Az amerikai Arkansasi Egyetem kutatói most azonosították az ún. „öszetört szív szindrómát”, amely jóval gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál.


© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!