A limfómás és szervátültetett betegeknél előbb alakul ki melanoma típusú bőrrák

A melanoma típusú bőrrák előfordulása az egész USA-ban emelkedő tendenciát mutat és a Mayo Klinika friss vizsgálatának az eredményei azt igazolják, hogy a transzplantáción (szervátültetés) átesett és a limfómában szenvedő betegek jóval nagyobb valószínűséggel lesznek melanomások, mint az átlagember és könnyebben is halnak meg a kórképben.

Az utolsó menstruációt követő 3 éven belül alkalmazott hormonterápia a kardiovaszkuláris kockázat biomarkereit javítja

Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (angol rövidítése: NAMS) Orlandóban (Florida) megtartott 23. éves találkozóján prezentálták amerikai kutatók azokat a nagyon várt adatokat, amelyek a négy évet átfogó, ún. „Kronos Korai Ösztrogén Prevenciós Vizsgálat” (angol rövidítése: KEEPS) eredményeiről adnak számot.

A kora gyermekkori zeneleckék kedvező hatása az agyra

Amikor a gyermekek elkezdik a zenetanulást (hangszereken is), azzal a hallásbeli képességeik egy bizonyos részét erősítik. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy a zenetanulás előnyei egész életre szólóak, legalábbis azok számára, akik folyamatosan foglalkoznak a zenével.

A rágási képesség megmaradása csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát idősebb embereknél

Az egész Európai Unió lakossága fokozatosan elöregszik, és minél idősebbé válik valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul a kognitív funkciók romlásának a kockázata, többek között a memóriaromlás (emlékezet), valamint a döntés- és a problémamegoldó képesség csökkenése. Kutatások jó néhány olyan hozzájáruló tényezőről számolnak be, amelyek előidézhetik ezeket a kognitív képességbeli változásokat.

Hány éves korig praktizálhat egy amerikai orvos?

A betegek biztonsága érdekében egyes amerikai kórházak előírják a senior (idős) orvosoknak, hogy alkalmassági vizsgálaton vegyenek részt, mert ez a feltétele annak, hogy továbbra is egészségügyi dolgozók maradhassanak.

Gyengítheti a szívet a hosszan tartó futás és kerékpározás

Miközben az orvosok a betegeknek a testmozgást ajánlják, legújabban olyan vizsgálati eredmények születettek, amelyek azt mutatják, hogy a túl sok testmozgás ismételt elváltozásokat okozhat a szívben, melyek gyengítik a szívizmot és aritmiát, szabálytalan szívműködést okoznak. Az orvosok a gyógyszerek mellé fokozott mértékben javasolják a betegeknek az egészséges testsúlyuk fenntartása és az elhízáshoz köthető betegségek – mint pl. a diabétesz (cukorbetegség) és a hipertenzió (magas vérnyomás) – megelőzése érdekében a testmozgást.

A pénisztörésről, más néven az „eltört pénisz szindróma”-ról


A pénisztörés pontos orvosi neve az „eltört pénisz szindróma”, amely a hevesen szeretkező férfiaknál fordulhat elő: közösülés közben pukkanásra és rendkívül erős fájdalommal járó nyilallásra lesznek figyelmesek. Mivel a hímvesszőben nincsen csont, a pénisztörés elnevezés valójában a barlangos testet körülvevő kötőszöveti tok - amely egy inas lemez - az ún. tunica albuginea törését, repedését jelenti.


Új esemény utáni tabletta: kiknek, mikor, hogyan kell használni?

Miben nyújt újat ez az EllaOne® elnevezésű esemény utáni tabletta? A szexuális együttlét után a régebbi esemény utáni tabletták 72 órás hatásával szemben ez az új tabletta 5 napig hatékony. Csak orvosi vényre kapható, és jelenleg tanulmányozzák a társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét.

A koffein megváltoztathatja a nők ösztrogén hormon szintjét

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatói – más intézményekkel karöltve – nemrég publikálták vizsgálatuk eredményeit az „Amerikai Klinikai Táplálkozás Szakfolyóirata”-ban. Megállapították, hogy az ázsiai nők szervezetében magasabb az ösztrogén hormon szintje, ha napi 200 milligramm vagy több koffeint fogyasztanak. Ez a koffein mennyiség megfelel napi két csésze kávé elfogyasztásának.


A korai nyugdíjazás egészségi problémák miatt

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a prevenció jobb mint a betegség gyógyítása. Ugyanakkor egy új finn kutatás eredményei – amelyről a „Klinikai Rehabilitáció” című, a rokkantság és a rehabilitáció teljes témakörét átfogó, a SAGE, a világ egyik vezető szakkiadója által kiadott szakfolyóiratban jelent meg beszámoló – azt jelzik, hogy az a költséges intervenciós program, amelyet Finnországban az egészségügyi okok miatt korán nyugdíjba vonult (leszázalékolt, egészségkárosodott) emberek/esetek számának a csökkentésére hoztak létre, semmilyen mérhető hatással nem járt.


Délutáni álmosság – a fehérje tart minket ébren

Egy nemrég végzett angol kutatás eredményei szerint a fehérje, nem pedig a cukor (szénhidrát) az, amely stimulálja az ébrenlétért felelős agysejteket és mondja azt a szervezetnek, hogy égessen kalóriát, így téve lehetővé a testsúlyunk megtartását.


© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!