Betegtájékoztatók időrendben

A legújabb fogamzásgátló eszközök

Íme a legújabb fogamzásgátló eszközök körképe:

Nemi élet a menstruáció alatt

A havi vérzés idején sokan még ma is félnek, vagy undorodnak a szexuális élettől a nők és a férfiak körében is, míg másokat ez kifejezetten érdekelhet.

A születésszabályozás fogalma és társadalmi jelentősége

Napjainkban a világ szinte minden részén születésszabályozás alatt a tudatos családtervezést, a születések korlátozásának megfelelő módszerekkel való elérését értik.

Nemi élet a gyermekszülés után

A szülés utáni időszakban természetes élettani jelenség, hogy a nő nem él nemi életet, legalábbis a hüvelyi aktust kerüli az orvosok által kötelezően előírt 6-7 hetes időtartam alatt. Ez a nő védelmét szolgálja, átlagosan ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a női nemi szervek eredeti állapotukba visszarendeződjenek és a sebek begyógyuljanak.

A szülés után előadódó leggyakoribb komplikációk és fizikális problémák

Magyarországon az utóbbi években a szülés utáni komplikációk száma emelkedett.

A postpartum (PPD, szülés utáni) depresszió és pszichózis

A szülés után a legegészségesebb nő is szembenézhet a depresszió problémájával, amely lehet egészen enyhe (az amerikaiak ezt hívják „baby blues”-nak), de lehet súlyosabb is.

A gyermekszülés második szakasza: a baba megszületése

A második szakasz a „nyomásról, vagy kitolásról” szól: ha egyszer az anya méhnyaka teljesen kitágult (ezt a szülészorvos, vagy a szülésznő ellenőrzi rendszeresen), kezdődhet a második szakasz „munkája”: a baba világrahozatala.

A gyermekszülés harmadik szakasza: a köldökzsinór elvágása és a placenta (méhlepény) megszülése

Ha a baba köldökzsinórjában, miközben az anya mellén pihen, a pulzálás megszűnik, akkor elvágják – vagy engedik az édesapának, hogy ezt ő tegye meg -, majd a baba nyákos orr- és szájváladékát leszívják, megfürdetik, súlyát és hosszát lemérik, majd felöltöztetik, hogy a hőveszteségtől megóvják (önálló hőháztartása ilyenkor még nem működik) és visszaadják a mamának egy rövid időre.

A gyermekszülés fogalma, első szakaszának fázisai

A természetes gyermekszülés az anyaméhen belül csecsemővé fejlődött magzat és a méhlepény (placenta) méhből a hüvelyen keresztül a külvilágra történő hozatalát jelenti, mely folyamatban a baba és az édesanya egyaránt aktívan közreműködik.

Nemi élet a terhesség alatt

A terhesség létrejöttével a nemi ösztön elérte legfőbb célját, a szaporodás biztosítását. Ilyenkor a nők jelentős részénél a terhesség alatt a nemi ösztön, az orgazmus iránti vágy nagymértékben csökken (de ez nem általános), sokszor meg is szűnik.

© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!