Betegtájékoztatók időrendben

A vérsejtekről

A vér sejtes alkotóelemei a csont legbelső, szivacsos szerkezetű állományában, a csontvelőben képződnek.

A gyermeknőgyógyászat szűrővizsgálatai

A gyermeknőgyógyászat a születéstől a felnőtté válás időszakáig, azaz 18 éves korig a gyermeklányok és a serdülő korú lányok nőgyógyászati problémáinak, betegségeinek megelőzésével, felderítésével, kezelésével és utógondozásával foglalkozik.

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosa olyan, krónikus pszichés betegségen alapuló étkezési zavar, amelyet a bevitt táplálék mennyiségének drasztikus csökkentése és az ennek következtében kialakuló kóros soványság jellemez, amely súlyos esetben akár a beteg halálához, vagy öngyilkosságához is vezethet (az anorexiás betegek mintegy 10 %-ánál.)

A térítésmentes mammográfiai és ultrahangos emlőszűrés

A mammográfiai készülék egy speciális képalkotó készülék, amely alacsony dózisú röntgensugár segítségével vizsgálja át az emlőket. A legkorszerűbb mammográfiai vizsgálatok digitális és számítógép vezérelte készülékekkel történnek.

Fogamzásgátlás a szoptatás ideje alatt

Szoptatás alatt a prolactin szint magas, azonban ha az anya nem szoptat, visszaesik a normális, alacsony értékre. A prolactin hatása még az is, hogy a szülést követően nem jelentkezik azonnal a menstruáció, mivel meggátolja a tüszőérést és a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

A szexuális felvilágosítás

A szexuális felvilágosítás a hasznos tudnivalók és a kritikus kérdések tanítását foglalja magában.

Az önkielégítés

Természetes élettani jelenség még felnőttkorban is, sőt, párkapcsolatban élés esetén is. Lelkileg egymásra hangolódott pár esetében a szexualitás rutinná válásának elkerülése érdekében a közös, vagy az egymás előtt külön-külön végzett maszturbáció sokat javíthat a kapcsolat színességén.

Bulimia nervosa és a különböző nőgyógyászati problémák összefüggései

A bulimia nervosa egy igen gyakori és komplex étkezési zavar, amely mind a nőket, mind a férfiakat érintheti.

A légzőrendszer

A légzőrendszer főbb részei az orr, az orr-garat, a légcső, a hörgők és az apró hörgők. A rendszer ezen elemei tisztítják, melegítik és nedvesítik a levegőt.  
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!