Több pénz, több probléma

A több pénz több problémát jelent. A mondás igazságára utal az a vizsgálati eredmény, mely szerint a depresszió aránya átlagban magasabb a nagyobb nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban.

Világszerte mintegy 121 millió ember szenved depresszióban, amely az emberek életminőségét azáltal károsítja, hogy kedvezőtlen hatással van a munkavégző képességükre és az emberi kapcsolataik kiépítésére. A súlyos depresszió öngyilkossághoz vezethet, és világszerte évente mintegy 850.000 ember halálát okozza.

A depresszió aránya (a depressziós betegek összlakossághoz viszonyított aránya) globálisan vizsgálva átlagosan az USA-ban, Franciaországban, Hollandiában és Indiában volt a legmagasabb, 30 %. A major (súlyos) depresszió aránya Kínában volt a legalacsonyabb, 12 %.

Evelyn Bromet, a New Yorki Állami Egyetem munkatársa az alábbiakban kommentálja a fentieket: „Megmutattuk, hogy a depresszió a világ minden területén jelentős közegészségügyi problémának számít és erősen kapcsolódik a szociális kondíciókhoz. A depresszió formáinak és okainak megértése elősegítheti az olyan kezdeményezések megvalósulását, amelyek a depresszió egyén életére gyakorolt hatása és a társadalomra gyakorolt terhének a csökkentését célozzák.”

A vizsgálat szerint a magasabb jövedelem több ledolgozott munkaórát jelenthet, valamint csökkent életminőséget. A világ 18 nemzetében több mint 89.000 ember részletes kikérdezése napvilágra tárta, hogy a magas jövedelmű országok lakosságának a 15 %-ánál valószínűsíthető, hogy élete folyamán legalább egyszer depresszióssá válik, szemben az alacsony vagy közepes jövedelmű országokat jellemző 11 %-kal.

Az alacsony jövedelmű országokban a depresszió kezdetekor a betegek átlagosan két évvel fiatalabbak voltak és a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint a férfiak. A legfontosabb tényező, amely ehhez a jelenséghez hozzájárult, a partner elvesztése volt, haláleset, válás vagy különköltözés következtében.

A világon jelenleg nagyon sok ember van munka nélkül, mégis, nem ez a legrosszabb dolog, ami hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Egy másik, elkülönült vizsgálat szerint ugyanis az egyén egészségi állapota közvetlen kapcsolatban van az egyén boldogságával és az olyan „zsákutcába vivő” állások, amelyek az egyének idegeire mennek, az átfogó egészségi állapot szempontjából sokkal rosszabbak, mintha valaki egyáltalán nem dolgozik.

Egy másik vizsgálat, amely az ausztrálokat vette górcső alá, kiderítette, hogy az egész Földön az ausztrálok életminőség pontszáma a legmagasabb. A kutatók több mint 7.000 fő, munkaképes ausztráltól származó adatot elemezve nem lepődtek meg azon, hogy azoknak az ausztráloknak, akik munkanélküliek voltak, az átfogó mentális egészségi állapotuk rosszabb volt, mint a dolgozó ausztráloké. Ennek ellenére a kutatók azt is megállapíthatták, hogy a rosszul fizetett munkakörökben dolgozó, kevés támogatást kapó vagy rövid távú munkára alkalmazott ausztrál emberek mentális egészsége éppoly rossz, vagy még rosszabb is, mint a munkanélkülieké.

A vizsgálat szerzői az alábbiakat írják: „'A munka az első' irányvonal azon a megfigyelésen alapszik, hogy bármely állás jobb, mint a munkanélküliség állapota, mivel a munka mind a gazdasági, mind a személyes jóllétet elősegíti. Pszichoszociálisan a „munka minősége” egy olyan sarkalatos faktor, amelyet az alkalmazási és a jóléti politika tervezésében szükséges lenne figyelembe venni.”

Azoknál a személyeknél, akik „zsákutcába vivő” vagy olyan állásokban dolgoznak, amit már akkor utálnak, amikor elindulnak otthonról, ez idővel a mentális egészség színvonala meredek zuhanásához vezet. A kutatók megállapították, hogy a kedvezőtlen munkafeltételek darabszáma és a mentális egészség között közvetlen kapcsolat van: minden egyes addicionális negatív munka-aspektus csökkenti az egyén mentális egészség pontszámát.

Ami a munkanélkülieket illeti, annak egészségügyi előnyei, hogy valaki munkát (állást) talált, a „megtalált” munka minőségétől függtek. Ha valaki munkanélküli volt, majd magas minőségű munkát talált, az mentális egészségét átlagosan 3 ponttal fellendítette, de ha rossz minőségű munkához jutott, az 5 pontos mentális egészség csökkenést jelentett.


Címkék: vagyon, gazdagság, pénz, depresszió, szorongás, stressz, munka, munkahely, jövedelem
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!