Rákos és rákszerű tödőtumorok

Karcinoid (rákszerű) tumorok

A karcinoid (rákszerű) tumorok a tüdő neoplazmák ritka csoportját alkotják. Régebben ezeket még a jóindulatú, vagy kevésbé agresszív rosszindulatú tüdődaganatokhoz sorolták és együttesen hörgő adenomáknak nevezték. A tüdő legtipikusabb karcinoid tumorja a legdifferenciáltabb és biológiailag legkevésbé agresszív típusú tumor, a tüdő neuroendokrin tumorja. Ezek a tumorok lassan nőnek és ritkán képeznek áttéteteket.

A rosszindulatú, rákos tüdőtumorok

65 és 75 éves kora között sokkal több férfi és nő hal meg tüdőrák miatt, mint más, egyéb típusú rák miatt. A tüdőrák többsége a hörgőkben kezdődik, melyek a tüdőkhöz vezető légutak.

A hörgőkből kiinduló rák szövettani osztályozása:

  1. Nem kissejtes tüdőrák (70-75%)

  2. laphám carcinoma

  3. adenocarcinoma

  4. nagysejtes rák

  5. Kissejtes tüdőrák

  6. Kevert formák, melynek típusa lehet, laphámrák és adenocarcinoma kombinációja, illetve laphámrák és kissejtes rák kombinációja.

Minden egyes típus különböző mértékben növekszik és a kezelésekre különböző módon reagál. Az adenokarcinómát kivéve a legtöbb tüdőrák a dohányzással függ össze, de gyakori a test más részéből a tüdőre áttétet képező rák is.

A tüdőrák okai

A tüdőrák legnagyobb rizikófaktora a dohányzás, amely a tüdőrákok 80 %-áért felelős!

Minél hosszabb ideig dohányzik valaki és minél intenzívebben, annál valószínűbb, hogy tüdőrákos lesz. Ha valaki még azelőtt abbahagyja a dohányzást, hogy a rákos sejtek kifejlődnének, a tüdő azon szövetei, melyeket a nikotin és más karcinogén anyagok tönkretettek, regenerációra képesek. A dohányzás terén egyforma rizikótényező a cigaretta és a pipa használata is.

A passzív dohányzás is okozhat tüdőrákot. Annak a nemdohányzónak, aki dohányossal kötött házasságot, 30 %-kal lesz nagyobb az esélye, hogy tüdőrákos lesz. A légszennyezés, a radioaktív anyagokkal, vagy azbeszttel való érintkezés szintén növelik a rák kialakulásának kockázatát. E rizikófaktorok bizonyos változásokat idéznek elő a tüdősejtek DNS-ében. E változások késztetik abnormális növekedésre a sejteket. Néhány gén, amely a DNS része, hordozza azokat a kontroll információkat, amik a sejtek növekedéséhez és osztódásához szükségesek. E gének mutációja okozza a rák kialakulását. Néhány rákfajta kockázata örökletes (pl. mellrák), de nagyon sok tüdőrák esetében nincs jelen örökletes tényező.


A légzőrendszer daganatos megbetegedései

Címkék: daganat, tumor, rák, tüdő, légzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!