Hipofízis adenomák

A hipofízis adenomák a jóindulatú agyadaganatok kb. 15-20 %-áért felelősek.

Ezek a tumorok az elülső agyalapi mirigyből (hipofízis) alakulnak ki. A hipofízis hormonokat választ el, amelyek felelősek a szervezet növekedéséért és anyagcseréjéért.

A hipofízis adenomáknak két típusa van: elválasztó és nem-elválasztó, vagy másnéven nem-funkcionális adnoma. Az elválasztó hipofízis adenomás beteg testében a hipofízis hormonok abnormálisan magas szintje cirkulál, rengeteg tünetet okozva, köztük impotenciát (erekciós diszfunkciót) és amenorrhea-t, azaz a mestruáció elmaradását is.

A hipofízis adenomák egyik leggyakoribb típusa többlet prolactint választ el (prolactionoma), azt a hormont, amely felelős a gyermeket szült nők tejelválasztásáért. Az ACTH-hormon többletelválasztását okozó hipofízis adenoma felelős a Cushing-kór nevű betegségért, a növekedési hormon többlettermelését okozó daganat az akromegália nevű betegségért (fej és a végtagok rendellenes megnagyobbodása).

A legritkábban fordul elő, hogy az elválasztó hipofízis adenoma TSH hormonttöbbletet termel, amelynek következtében áll elő a hyperthyroidism, a pajzsmirigy-túlműködés.

A hipofízis adenomák okozhatnak problémákat a hormonális többletelválasztás miatt, a hipofízis hormonális elégtelensége miatt, jelentkezhet látáscsökkenés, fejfájás és/vagy a tumorban történő vérzés (apoplexia), azaz köznyelven szélhűdés, vagy gutaütés.

A hipofízis hormonális elégtelensége tipikusan nagyra nőtt adenoma tumor (macroadenoma) miatt jelentkezik, amely nyomja, vagy károsítja az agyalapi mirigyet.
A hipofízis macroadenoma (1-2 cm-nél nagyobb tumor) következtében leggyakrabban előforduló neurológiai probléma a látáscsökkenés.
A gutaütés a hipofízis macroadenoma vérzéséből, vagy infarktusából órák alatt, vagy néhány nap alatt kifejlődhet. A betegek többségénél gyors beavatkozásra van szükség, transsphenoidalis műtétre és a stressz hormon, a kortizol helyettesítésére.
 
 
 
 
 
Címkék: Agyalapi mirigy, hipofízis adenoma, agy, idegrendszer, koponya
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!