Hatalmas áttörés harminc év után a melanoma kezelésében!

Az előrehaladott stádiumú bőrrákos betegek számára tartogat előnyöket az a két kezelés, amely meghosszabbítja az élettartamot – hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság nemrég Chicagóban tartott éves találkozóján.

Brit tudósok azt állítják, hogy egy tabletta, amelyet Vemurafenib-nek neveztek el, a betegek számára hosszabb túlélési esélyt biztosít, mint a kemoterápia. A gyógyszert eddig egy 675 fős, előrehaladott melanomában (a leghalálosabb bőrrák) szenvedő betegcsoportnál tesztelték. Egy másik gyógyszer, amelyet intravénásan juttatnak a betegek szervezetébe, és amelyet Ipilimumab-nak neveztek el, szintén képes a betegek élettartamát meghosszabbítani.

Egy klinikai vizsgálat során a betegek 84 %-a, akik Vemurafenibet szedtek naponta kétszer, 6 hónappal később még mindig életben volt, szemben a standard kemoterápia biztosította 64 %-os beteg aránnyal. A gyógyszer egy hibás génre, a BRAF-ra hat, amely a végstádiumú betegek mintegy felénél – akiknél a rák áttétet adott más szervekbe – található meg.

Az eredmények olyan mély hatást gyakoroltak a szakemberekre, hogy a klinikai vizsgálatot lefolytató kutatók korábban abbahagyták a tesztet, de csak azért, hogy az összes, a vizsgálatba bevont betegeket átállítsák a Vemurafenibre. A vizsgálat azt is igazolta, hogy a gyógyszer a betegség rosszabbodásának kockázatát 74 %-kal csökkentette, szemben a kemoterápiával.

Mindeközben egy másik klinikai vizsgálat eredményei is azt mutatták, hogy egy egyszeri Ipilimumab infúziós kezelés az előrehaladott melanoma bőrrákban szenvedő betegek túlélési idejét képes volt meghosszabbítani. A melanoma a bőrrák típusok közül a legagresszívebb és a leghalálosabb fajta, éppen ezért az eredményeket a kutatók óriási előrelépésnek tartják.

Néhány beteg évekkel élt tovább, miközben más esetekben már hetek, vagy hónapok alatt meghaltak volna, közölték a kutatók. A kezelés után legalább egy beteg még 5 évvel később is életben van.

A kutatás jelenleg is tovább folyik, azzal a céllal, hogy a tudósok rájöjjenek, a Vemurafenib vajon alkalmas-e más rákbetegségek kezelésére is, beleértve a petefészek-, a pajzsmirigy- és a bélrákot.

Mindkét gyógyszeres kezelést jelenleg az európai gyógyszer engedélyező hatóságok vizsgálják, és az Egyesült Királyságban feltehetően hónapokon belül, a jóváhagyást követően, a betegek számára is elérhetővé válik.

Azt még azonban nem tudni, vajon az NHS (az angol állami egészségügyi szolgálat) megengedheti-e magának anyagilag, hogy ezeket a viszonylag költséges gyógyszereket bevonja a gyógyításba, mivel több tízezer font az értékük.

Richard Marais professzor, aki a brit Rákkutató Intézet munkatársa, és aki már demonstrálta a BRAF gén fontosságát a melanoma esetében, a következőket mondja: „Több, mint harminc év óta ez a legnagyobb áttörés a melanoma kezelésében, amelyet sikerült elérni! A kutatási eredmények először igazolják azt, hogy a melanoma esetében is működhet egy célzott terápia, és ez megváltoztathatja hozzállásunkat ennek a betegségnek a kezeléséhez. Ez óriási előrehaladás ezen a téren!”

Peter Johnson professzor, az Egyesült Királyság egyik vezető rákkutató klinikusa, az alábbiakat mondja: „Először van hatékony kezelési módszer a kezünkben, amely elérhetővé válhat a melanoma kezelésében. Minden azt mutatja, hogy eddigi kutatásaink hogyan tevődnek át a betegek gyógyításának területére. Ez az első, de alapvető fontosságú lépés, és ez bátorít minket arra, hogy eddigi erőfeszítéseinket megkétszerezzük azokért az emberekért, akik a bőrrák ezen legveszélyesebb típusában szenvednek.”

A melanoma malignum (rosszindulatú melanoma) egyedül az Egyesült Királyságban évente több, mint 2000 embert öl meg, és évente több, mint 11.000 betegnél fejlődik ki ez a kórkép.


Címkék: melanóma, bőrrák, kemoterápia, gyógyszer, kezelés, áttörés, onkológia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!