A legújabb fogamzásgátló eszközök

Íme a legújabb fogamzásgátló eszközök körképe:

A születésszabályozás fogalma és társadalmi jelentősége

Napjainkban a világ szinte minden részén születésszabályozás alatt a tudatos családtervezést, a születések korlátozásának megfelelő módszerekkel való elérését értik.

Nemi élet a gyermekszülés után

A szülés utáni időszakban természetes élettani jelenség, hogy a nő nem él nemi életet, legalábbis a hüvelyi aktust kerüli az orvosok által kötelezően előírt 6-7 hetes időtartam alatt. Ez a nő védelmét szolgálja, átlagosan ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a női nemi szervek eredeti állapotukba visszarendeződjenek és a sebek begyógyuljanak.

A szülés után előadódó leggyakoribb komplikációk és fizikális problémák

Magyarországon az utóbbi években a szülés utáni komplikációk száma emelkedett.


A postpartum (PPD, szülés utáni) depresszió és pszichózis

A szülés után a legegészségesebb nő is szembenézhet a depresszió problémájával, amely lehet egészen enyhe (az amerikaiak ezt hívják „baby blues”-nak), de lehet súlyosabb is.


A gyermekszülés második szakasza: a baba megszületése

A második szakasz a „nyomásról, vagy kitolásról” szól: ha egyszer az anya méhnyaka teljesen kitágult (ezt a szülészorvos, vagy a szülésznő ellenőrzi rendszeresen), kezdődhet a második szakasz „munkája”: a baba világrahozatala.


A változókor legfőbb élettani jelenségei

Az elsődleges élettani jelenség a peteérési folyamat regressziója, amely együtt jár a sárgatesthormon és az ösztrogén hormon termelődésének a csökkenésével, aminek következtében a petefészkek fokozatos sorvadásnak indulnak.


A női testalkat

A női test alakját a csontvázrendszer felépítése, valamint az izom- és a zsírszövet mennyisége és eloszlása határozza meg. Az idők során kultúráról kultúrára változott a női test szépségideálja, amely egyszerre testesíti meg az esztétikai szépséget, a szexuális vonzerőt, a termékenységet és a szaporodás csodáját.

A terhesség megszakítás (abortusz)

Annak ellenére, hogy Magyarországon is rengeteg fogamzásgátlási módszer áll a nők rendelkezésére, mégis kb. 11 ezer terhesség megszakításra kerül sor évente, melyből 18 százalék a 18 év alatti lányoknál történik!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!