Betegtájékoztatók szakterület szerint

Bőr- és Nemigyógyászat

Hámeredetű (papilloma)

A papilloma szemölcsszerű, bolyhos, vagy karfiolalakú növedék a bőrön és a nyálkahártyákon. Lehetnek egyszerűen kötőszövetes növedékek bolyhos, vagy fagyökérszerű finom elágazatokkal, néha igen tág véredénnyel és felületén hámmal borított, de lehetnek rákos természetűek (carcinoma, papillare). Előfordulnak a méhszájon, a hólyagban, a petefészkekben, a gyomor-bélrendszerben, a kültakarón.

Kötőszövet eredetű (fibroma)

A fibroma a leggyakoribb kötőszöveti jóindulatú daganat.

Anyajegyek (naevusok)

Az anyajegyek gyakran már a magzati korban kialakulnak, erre utal magyar és latin nevük (naevus). A szövetre nem jellemző atípusos sejteket, amelyek felépítésükben szerepet játszanak, névusz (naevus) sejteknek nevezzük. Mechanikai, vagy egyéb külső hatásra rosszindulatúvá válhatnak, ezért ha egy anyajegy hirtelen megnagyobbodik, nedvedzeni vagy vérezni kezd, azonnal szakorvost kell felkeresni.

Melanoma malignum

A melanoma malignum az esetek 90 %-ában a bőrben elhelyezkedő melanocitákból, a pigmenttartalmú, ill. bőrfestéket termelő sejtekből kialakuló rosszindulatú daganat, de előfordul a szemben (írisz), a fülekben, az orális és genitális nyálkahártyákon. A legveszélyesebb bőrrák típus, és a bőrrel kapcsolatos betegségek közül a vezető halálok!

Melanoma malignum - megfigyelés és kezelés

A melanoma malignum kialakuló tüneteinek megfigyeléséhez javasolt amerikai szisztéma az ABCD rendszer.

Mindennapos bőrelváltozások, mitől alakulhatnak ki a pattanások ?

Kevés olyan ember van, akinek serdülő- vagy fiatalkorában ne lenne legalább néhány pörsenés a bőrén.
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!