Az olívaolajnak védőhatása lehet a 65 éven felüliek stroke-ja ellen

Az olívaolaj segíthet a 65 éven felüliek stroke-ját megelőzni – ezt sugallja egy friss francia kutatás eredménye.

A francia kutatók 7.000 fő, 65 éves és annál idősebb, három francia városban élő ember életét követték figyelemmel, legalább 5 éven keresztül. Ennek alapján azt állapították meg, hogy azoknak, akik sok olívaolajat használtak a főzéshez, a salátadresszingekhez, vagy a mártásokhoz, sokkal alacsonyabb volt a stroke kockázata, mint azoknak, akik egyáltalán nem használtak olívaolajat.

A kutatók azt mondják, az olívaolajjal kapcsolatosan az idősebb embereknek új táplálkozási tanácsot kell adni, amely kutatásuk eredményén alapszik. A kutatásról szóló publikáció a Neurológia c. szakfolyóiratban jelent meg, amely az Amerikai Neurológiai Akadémia szaklapja.

A publikáció vezető szerzője, Dr. Cecilia Samieri, a Bordeaux-i Egyetem munkatársa, az alábbiakat mondja: „Kutatásunk azt sugallja, hogy a táplálkozási ajánlások egy új sorozatát kell közzétenni annak érdekében, hogy a 65 éves és annál idősebb emberek körében segítsük a stroke megelőzését. Idősebb emberek körében ugyanis a stroke nagyon gyakori, és az olívaolaj a prevencióban nemcsak alacsony költségű és bárhol beszerezhető eszköznek számít, de egyben a megelőzés könnyű útját is jelenti.”

A francia kutatók 7.625 fő, 65 éves és annál idősebb ember orvosi adatait tekintették át és követték nyomon annak változásait legalább 5 éven keresztül, akik a következő három, nagy francia városban éltek: Bordeaux, Dijon és Montpellier. A kutatók részletesen kikérdezték ezeket az embereket arról, hogy főzés közben, salátákhoz, vagy csak úgy kenyérre intenzív, vagy mérsékelt módon használnak-e olívaolajat, vagy pedig soha. A legtöbb francia idős ember extra szűz olívaolajat használt, ami igen megszokott Franciaországban.

Kb. 5 év elteltével kiderült, hogy 148 fő, idős férfi és nő esett át stroke-on (agyi érgörcs, szélütés). A kutatás megállapította, hogy a stroke bekövetkezésének kockázata 41 %-kal volt kisebb azok körében, akik rendszeresen használtak és fogyasztottak olívaolajat, összehasonlítva azokkal, akik tartózkodtak ettől, és a kutatók az olyan faktorokat is figyelembe vették, mint a táplálkozás, a túlsúly, vagy a testsúly.

Az olívaolaj védőfunkciójáról

A Neurológia c. amerikai szakfolyóiratban megjelent kutatási publikációt kommentálva, Sharlin Ahmed, a Stroke Szövetség munkatársa az alábbiakat mondja:

„Az olívaolajról már régóta ismert, hogy potenciális egészségi előnyei vannak. Általában úgy véljük, hogy az olívaolaj véd az olyan kóros állapotok ellen, mint a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a szívbetegség, és az igen ígéretes, hogy azt látjuk, a stroke ellen is hasonló védőhatással bír. Azonban, azt fontos megjegyezni, hogy egy személy stroke kockázata csak úgy lehetne csökkenthető, ha az olívaolajat alternatívaként használná/fogyasztaná más főzőzsírokkal szemben, és ráadásul egy kiegyensúlyozott diéta részeként, amely telített zsírokban és sóban szegény.”

Végül Dr. Ahmed a következőket jegyezte még meg a francia kutatással kapcsolatosan:

„Ez is egy olyan vizsgálat, amely közösségben élők válaszain alapul, nem pedig klinikai teszt eredménye. Éppen ezért sokkal több kutatásra van szükség, melynek során tudományosan is tesztelik az olívaolaj, mint olyan összetevő hatékonyságát, amely védhet a stroke ellen.”


Címkék: olívaolaj, storke, agyi érgörcs, szélütés, táplálkozás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!