Agyalapi mirigy (hypophysis)

A test váladékelválasztó szerveit mirigyeknek nevezik. Két fajtájuk van: a külső (exocrin) és a belső (endocrin) elválasztású mirigyek. A külső elválasztású mirigyek kivezetőcsővel rendelkeznek és valamilyen testüregbe juttatják váladékukat, pl. a nyálmirigy a nyálat a szájüregbe juttatja.

A belső elválasztású mirigyek váladékukat, amelyeket hormonoknak nevezünk, közvetlenül a vérbe ürítik. A hormonok kémiai hírvivők, információkat továbbítanak a test különböző részeibe és válaszreakciókat idéznek elő. A belső elválasztású mirigyek együttműködnek az idegrendszerrel.
 
Az agyalapi mirigy, amely a koponya ékcsont üregében, az agyalapon elhelyezkedő, bab alakú és nagyságú szerv, felelős az egész belső elválasztású rendszer irányításáért, vagyis kiváltja más mirigyek hormontermelését. Az általa irányított belső elválasztású mirigyek hormonjai eljutnak az agyalapi mirigyhez (feedback, azaz visszacsatolás), az érzékeli a hormonszinteket és ezáltal szabályozza saját hormontermelését.
 
Az agyalapi mirigy saját hormontermelését még a hypothalamus is szabályozza, azáltal, hogy ún. releasing hormonokat küld a hipofízisbe, amely erre válaszol azon hormonok termelésével, amelyek a növekedést, a pajzsmirigy működését és a mellékvesék működését irányítja.
 
 
Az agyalapi mirigy, a hipofízis elülső lebenye termeli:
 

· A növekedési hormont (GH, vagy STH), amely elsősorban a csontok növekedését szabályozza,

· A szabályozó trophormonokat:

- a mellékvese kéregállományára ható hormont (ACTH);
- a pajzsmirigyserkentő hormont (TSH);
- a tüszőérést serkentő hormont (FSH);
- a sárgatestserkentő hormont (LH);
- a tejelválasztást serkentő hormont (LTH);

Hátsó lebenye két fontos hormont választ el:

  • Az oxytocint: simaizom-összehúzó hatású, a méh és az emlők simaizomzatára hat.
  • A vazopresszint (ADH): a vesére hat, a kanyarulatos csatornák és a gyűjtőcsatorna vízvisszaszívását fokozza.

A középső lebeny:

A bőr pigmentációját szabályozó melanocyta stimuláló hormont (MSH) termeli. A pigmentsejtekben a bőr, a haj és a szem színét meghatározó fekete festékanyag, a melanin termelését serkenti.

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatai

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatainak fajtái

Hipofízis adenomák
 
Címkék: Agyalapi mirigy, hypophysis, agy, idegrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!