A zöld tea hatásos lehet az amiloidok okozta agyi és idegrendszeri betegségek kezelésében

A bostoni Biogyógyszerészeti Kutató Intézet és a Pennsylvania-i Egyetem kutatóorvosai arra jöttek rá, hogy két kémiai anyag kombinálásával -melyek közül az egyik a zöld tea aktív komponense, az epigallokatechin-3-gallate (EGCG), szétrombolhatják a fehérjeszerkezetek egyik válfaját, az amiloidokat.

Az amiloidok a végzetes agyi rendellenességek kialakulásának egyik fő bűnösei, többek között az Alzheimer kórban, a Huntington betegségben és a Parkinson kórban is megfigyelhető a keményítőszerű fehérje felszaporodása az agyban. A frissen közzétett kutatási eredmény bíztató, hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a jövőbeni sikeresebb kezeléséhez. Az egyik kutatóorvos minderről így nyilatkozott: „A kutatás eredménye jelentős, mivel először történt meg, hogy specifikus kémiai anyagok kombinációja egy időben sikeresen szétrombolta az amiloidok különféle változatait.”

Évtizedeken át a neurológiai kutatások egyik fontos célja az volt, hogy megtalálják a módját annak, hogyan tudják megakadályozni az amiloidok képződését, megtörni a folyamatot és végső soron szétrombolni az amiloid plakkokat az agyban és az idegrendszerben azon betegek esetében, akik Alzheimer kórban, vagy más, degeneratív betegségekben szenvednek, mielőtt még a kór komolyabb pusztítást visz véghez.

Az amiloid plakkok (lerakódások) túlnyomórészt béta-redős szerkezetű fehérjéből álló, vízben nem oldódó aggregátumok, amelyek felhalmozódnak és behatolnak az agyszövetbe, így azok elhalását okozzák. Ezek a plakkok, amelyek stabilak és áthatolhatatlannak tűnnek, kitöltik az idegsejteket, vagy beburkolják az agyszöveteket és végső fokon (mint az Alzheimer kór esetében is) „megfojtják” az eleven neuronokat - idegsejteket -, vagy az agysejteket, ezzel okozva memóriaromlást, beszédzavart és a motorikus funkciók zavarát, legvégül pedig korai halált.

Egészen napjainkig a kutatóknak nem sikerült ezeket az amiloid plakkokat az emberi agyban szétrombolniuk és laboratóriumi körülmények között is csak minimális sikerrel jártak. Mindennek az egyik oka az volt, hogy nem sikerült olyan összetevőket találniuk, amelyek az amiloidokat az ő mérhetetlenül stabil és komplex összetételükben fel tudnák oldani.

A mostani kutatás egyik orvos tagja korábban már sikerrel járt, amikor az amiloidokat élő élesztősejtekben EGCG hatásának tette ki. Még korábban ugyancsak ő és kollégái arra is rájöttek, hogy a DAPH-12 kémiai anyag gátolja az amiloidképződést élesztőben. Jelen kutatás megkezdése előtt a kutatócsoport elhatározta, hogy részletesen megvizsgálja ennek a két kémiai anyagnak az élesztő amiloid fehérje, másnéven „PSI+” által termelt különböző amiloidok képződésére gyakorolt hatását. Azért választották ezt az élesztő amiloid-fehérjét, mert már korábban is intenzíven vizsgálták, valamint azért, mert amiloid szerkezetek sokféleségét termeli, amelyek azon szerkezeteknek a prototípusai, amelyeket a károsodott emberi agyban találtak. Ennélfogva a PSI+ amiloidok kiváló kísérleti paradigmák az összes amiloid fehérje alaptulajdonságainak vizsgálatához.

A kutatócsoport első lépése az volt, hogy az élesztő által termelt két különböző (egy gyenge és egy erősebb változatot) amiloid szerkezetet a zöld tea EGCG aktív komponense hatásának tették ki. A gyengébb változat esetében az EGCG hatékonyan feloldotta az amiloidokat. A tudósok meglepetésére azonban az erősebb amiloid szerkezet nem oldódott fel, sőt, az EGCG kitettség hatására néhány még erősebb változattá alakult át.

Ezt követően a kutatók az élesztő amiloid szerkezeteket az EGCG és a DAPH-12 kémiai anyag kombinációjának tették ki, és úgy találták, hogy az összes amiloid szerkezet darabokra tört és feloldódott.

A kutatócsoport elkövetkező feladata az lesz, hogy feltárja a különböző neurodegeneratív betegségek kezeléséhez ennek a kombinatorikus terápiának a mechanizmusát és a hatásosságát.

Az egyik kutatóorvos véleménye szerint jelenlegi eredményeik még csak előzetes eredményeknek tekinthetőek és tovább kell dolgozniuk az EGCG más kémiai anyagokkal való kombinációja amiloidokra gyakorolt hatásainak megértésén. Ennek ellenére a jelenlegi eredményt nagyon izgalmas lépésnek tartják a kombinatorikus terápiák felé, amelyekkel az amiloid alapú betegségeket majd kezelni tudják.


Címkék: fehérje, amiloidok, idegrendszer, agy
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!