A tüdőrák tünetei, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Tünetek és komplikációk tüdőrák esetén

Az első és a legfontosabb tünet a köhögés. A krónikus hörghurut következtében kifejlődő rák esetén a hörghurut okozta köhögés rosszabbodik. A rák beszűrődhet a vérerekbe (a kiköhögött váladékban vér jelenik meg), a hörgőkbe (beszűkítve azokat a beteg zihálni kezd) és a mellkasba (fájdalom). Okozhat még tüdőgyulladást is, a szokásos tünetekkel: köhögés, láz, mellkasi fájdalom, légzési nehézség. Az előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegek étvágyukat teljesen elvesztik, gyengének érzik magukat és nagymértékben veszítenek súlyukból.

A tüdőrák a test más szerveibe áttéteket képezhet, pl. a májba, agyba, csontokba, és ez fájdalommal jár. A tüdőn belül terjedő rák a vérben jelenlévő oxigén mennyiségét csökkenti, ezáltal szívelégtelenséget okoz. A tüdőrák beszűrődhet azon vénákba is, amelyek a test felső területeiről a szív felé haladnak. Ezt a tünetet „felsőbb gyűjtőér” szindrómának nevezik, ilyenkor az arc, nyak és a felső mellkas vénáiban a vér összegyűlik és a vénák megduzzadnak.

A rákos sejtek nyomást gyakorolhatnak magára a tüdőre, annak összeomlását okozva, de nyomhatják a gerincoszlopot is, fájdalmat, vagy a gerincidegek funkcióvesztését okozva. Néhány tüdőrák típus előfordulása esetén a ráksejtek bizonyos hormonokat bocsátanak ki, amelyek a test metabolizmusát (anyagcseréjét) érintik.

A tüdőrák diagnosztizálása

Rögtön felmerül gyanúja olyan mellkas röntgenkép esetén, amelynél a tüdőn árnyék mutatkozik. A diagnózis megerősítéséhez az orvos megvizsgálja a felköhögött tüdőváladékot, vagy a nyálkát. CT segítségével biopsziát vesznek egy hosszú tűvel a tüdő foltos részéből. A bronchoszkópia segítségével (a hörgőkbe behelyezett videoszerkezet) is vizsgálatot folytatnak. Ilyenkor is elvégezhetik a biopsziát. Ritkán, de előfordul, hogy a biopsziára a tüdő művi úton történő felnyitásával kerül sor.

A tüdőrák kezelése és megelőzése

Terápiájában szóba jöhet sebészeti eltávolítás, radio- és kemoterápia, önmagában, vagy kombinálva, attól függően, hogy mennyire előrehaladott stádiumú a rák. A tüdőrák típusától, az átfogó egészségi állapottól is függ, mely kezelési mód a leghatékonyabb.

Művi beavatkozásra, az egyik tüdő eltávolítására csak akkor kerülhet sor, ha tumor kicsi és lokalizált az egyik tüdőben, nincs áttét és a beteg jó egészségi állapotú egyébként, ilyenkor a másik tüdőfél megerősödik és átveszi az eltávolított tüdőfél szerepét.

Az áttétet képező tüdőrák esetén radioterápiát alkalmaznak. Ez megakadályozza a rák további növekedését. Segíthet a növekvő rákos sejtek által okozott csontfájdalom és az idegek nyomása okozta fájdalom csökkentésében is.

Kemoterápiára rákellenes gyógyszerek adásával kerül sor, ez csak kissejtes rák esetén hatásos. Mivel a kissejtes rák áttéteket képez, szokásos együtt használni a radioterápiával.

A gyógyulásra azoknak a betegeknek van esélyük, ahol a rákot időben felfedezték, sebészeti úton eltávolították a daganatot és már a korai stádiumban egyéb kezeléseket is kaptak. Az ötéves túlélési arány ezeknél a betegeknél 15-30 %-ra tehető.


A légzőrendszer daganatos megbetegedései

Címkék: daganat, tumor, rák, tüdő, légzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!