A tüdő

A tüdő jobb- és bal félből felépülő páros szerv.

A tüdő jobb- és bal félből felépülő páros szerv. A két tüdőfélt a gátor-üreg választja el egymástól, amely igen fontos szerveket - szív, nyelőcső, légcső, nagyerek, idegek, nyirokcsomók - tartalmaz.

A tüdők a légcső villaszerű kettéosztódása révén keletkező két főhörgő révén állnak összeköttetésben a felső légutakkal. A tüdők vékony, savós hártyával, a mellhártyával fedettek. Szürkésrózsaszín, szivacsos tapintású, kúp alakú szervek. Állományuk a főhörgő elágazásaiból származó, egyre kisebb, szűkebb üregű és vékonyabb falú hörgők, majd az apró hörgők hálózatából, és a belőlük nyíló léghólyagok tömegéből, valamint a hörgőket kísérő, a léghólyagokat övező erek hálózatából áll.

A tüdők belégzéskor kitágulnak, a léghólyagocskák friss levegővel telnek meg, míg kilégzéskor az elhasznált levegő a rugalmasan összehúzódó léghólyagocskákból távozik. Közben a léghólyagocskák, illetve az őket övező hajszálerek (kapillárisok) vékony falán keresztül megtörténik a gázcsere, azaz a sejtek élettevékenységéhez szükséges oxigén felvétele és a sejtjeink anyagcseréje során képződő salakanyag, a szén-dioxid leadása.


Címkék: légzőrendszer, tüdő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!