A teljes kiőrlésű termékek éppoly hatékony vérnyomáscsökkentők, mint a gyógyszerek

Ha Ön hipertenzióban, magas vérnyomásban szenved, könnyen rájöhet, hogy a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étkezés – pl. zab-, vagy korpás lisztből készült kenyérfélék – éppoly hatékony a vérnyomás mérséklésében, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – ezt állítják skót tudósok az „Amerikai Klinikai Táplálkozás Szakfolyóirata” c. kiadványban megjelent cikkükben.

A vérnyomás megfelelő kontrollálása jelentősen csökkenti számos betegség – pl. szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, szívelégtelenség, körülírt ütőértágulat (aneurizma) és veseelégtelenség – kifejlődésének kockázatát. A szerzők azt is megmagyarázzák cikkükben, miért kell komolyan fontolóra vennünk azt, hogy a karácsonyi ünnepek alatt is szerepeljenek étrendünkben korpás lisztből készült termékek, illetve zab-alapú receptek.

A skót kutatók, akik az Aberdeen-i Egyetem Rowett Táplálkozás- és Egészségtudományi Kutató Intézetének munkatársai, miután a világ különböző populációinak táplálkozási és egészségügyi adatait áttekintették, az elméletet egy jól megtervezett klinikai intervenciós vizsgálat során akarták tesztelni, mely klinikai vizsgálat végeredményeképpen hangsúlyozzák a teljes kiőrlésű ételek fogyasztásának előnyeit.

A klinikai vizsgálatba 200 önkéntest vontak be, akiknek egy része naponta háromszor fogyasztott teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételt, míg a többiek finomított cereáliákat és fehér kenyeret kaptak, amely szintén finomított lisztből készül. Attól eltekintve, hogy az önkéntesek egy része naponta háromszor evett teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, mindkét csoportot arra bíztatták a kutatóorvosok, hogy ugyanúgy étkezzenek, ahogy egyébként otthon is szoktak.

A klinikai vizsgálat vezetője, Dr. Frank Thies a következőket mondja a vizsgálatról: „Megfigyeltük, hogy azoknál az önkénteseknél, akik teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket is fogyasztottak, a szisztolés vérnyomás értéke (a felső érték) 5-6 Hgmm-rel csökkent, és ez éppen megfelel annak a hatásnak, ami a vérnyomáscsökkentő tabletták szedésétől várható. A szisztolés vérnyomás ilyen mértékű csökkenése potenciálisan, legalább 15-25 %-kal képes mérsékelni a szívinfarktus és a stroke előfordulásának a kockázatát. Úgy véljük, ez jó hír nemcsak az élelmiszeripar, de a skót élelmiszer termelők számára is.”


Címkék: vérnyomás, vérnyomáscsökkentő, zab, gabona, korpa, étkezés, hipertenzió
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!