A leggyakoribb rosszindulatú női nemi szervi daganatok


Az emlőrák

Bár az összes, emlőkben észlelt elváltozások 80 %-a jóindulatú, az emlőrák (karcinóma) mégis a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata, a rákos megbetegedések között a nők mintegy 10 %-át érinti. Az esetek jelentős hányadában 50 éves kor felett fordul elő, de 30 éves kor után is megjelenhet. Férfiaknál is előfordulhat, de náluk jóval ritkább, viszont annál gyorsabb lefolyású és rosszabb kórjóslatú.

Emlőrákra hajlamosító tényező a genetikai hajlam, az életkor (gyakorisága az életkor előrehaladásával arányosan nő), a gyermektelenség, illetve az első gyermek 30. életév után történő szülése, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a hormonális tényezők (ez utóbbi jelentheti a szervezetben túl nagy mennyiségben termelődő női hormonokat, vagy a fogamzásgátló tablettákkal, vagy a HRT terápia keretében kívülről bevitt többlet ösztrogén hormonokat).

Az emlőrák korai stádiumában (amikor még nem képződött nyirokcsomó áttét) történő felismerése esetén az esély igen nagy a teljes gyógyulásra. Éppen ezért kapott az emlőrák Magyarországon is nagyfokú figyelmet és nagy nyilvánosságot. Ha a nyirokcsomó áttét már kialakult, a megfelelő kezeléssel még így is kb. 75 %-os az esély a gyógyulásra.

Kezelése történhet a csomó sebészi úton történő eltávolításával, súlyos esetben az emlő teljes eltávolításával. Szükség van kemoterápia és sugárterápia, valamint anti-ösztrogén kiegészítő kezelésekre is. Amennyiben a betegség kiújul a műtét után, a teljes gyógyulásra való esély kisebb.

A méhnyakrák

A rendszeres és ingyenes szűrővizsgálatok ellenére a méhnyakrák Magyarországon a nőket érintő rosszindulatú daganatok előfordulását tekintve az 5-6. helyen áll. Évente körülbelül 1500 új méhnyakrákos eset kerül felfedezésre és körülbelül 450 áldozata van. Világviszonylatban a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta. Sajnos az a tendencia, hogy már a fiatalabb lányokat, nőket is érinti a betegség, előfordul a huszonévesek körében is. Kialakulása ilyen fiatalon a korai aktív szexuális élettel és a HPV fertőzéssel magyarázható.

Fontos tudni, hogy a méhnyakrák kialakulását megelőző állapot és a korai méhnyakrák tünetmentes! Kialakulása éveket is igénybe vehet, így rendszerint a megjelenő tünetek (közösülés utáni hüvelyvérzés, rendellenes hüvelyfolyás) már nem a korai stádiumot jelzik. Ezért is van nagy jelentősége a rendszeresen elvégzett méhnyakrák-szűréseknek. Az esetek 99 %-ában a daganatos sejtekben megtalálható a HPV.

Az idejében felismert méhnyakrák közel 100 %-osan gyógyítható. Kezelése a szövettani vizsgálatot követően sebészi kimetszés, súlyosabb esetben hysterectomia (méheltávolítás), valamint kemoterápia és sugárkezelés.

Ötéves túlélési aránya függ a rák stádiumától, általános elmondható, hogy közel 100 %-ban gyógyítható, ha időben felismerik, míg a stádiumoktól függően ez az arány közel felére esik vissza. A legsúlyosabb stádiumban mindössze 10 %-os esélye van a betegnek a túlélésre.

A petefészekrák

A rosszindulatú petefészek daganatokat - bár eredetüket tekintve igen különböző sejttípusból alakulhatnak ki - összefoglaló néven petefészekráknak nevezik. A petefészkekben előforduló rosszindulatú daganatok mintegy 95 %-át a petefészkek felszínét borító csírahámból eredő petefészekrák képezi, míg a maradék 5 % a petefészkekben megtalálható többfajta sejttípusból alakul ki.

Magyarországon a petefészekrák az asszonyoknál az 5. leggyakoribb rosszindulatú daganat. A petefészekrák a nők összes rákos megbetegedésének mintegy 4 %-át teszi ki, túlnyomó többsége a nők 50-70 év közötti korosztályában fordul elő, de bármely életkorban kifejlődhet.

A petefészekrák kifejlődésének korai szakában általában tünetmentes, ezért is fordul gyakran elő, hogy a nyirokutakon és a vérpályákon keresztül áttéteket képez a test akár távoli részeibe is. Ebben az estben a kezelés lehetőségei már korlátozottak, és ennek eredménye is meglehetősen szerény. Az időben felismert és műtéti úton eltávolított petefészekrák esetén a prognózis függ a rák szövettani típusától.

Címkék: rosszindulatú daganatok, női nemi szervek
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!