A hüvely mikroorganizmusai

A hüvely a női szervezet egészségét elősegítő mikroorganizmusokat tartalmaz, valamint mikrobákat, amelyek azonban túlszaporodhatnak és tüneteket okozhatnak.

Az egészséges hüvelyflórában a vérsavóból kiváló glükózt a hüvelyflóra „elfogyasztja” és anyagcseréje során tejsavvá bomlasztja. Ez a tejsav a hüvely savasításával, ún. savas védőköpeny kialakításával segíti elő az egészséges hüvelyflóra fennmaradását és a káros idegen anyagok hatásának kivédését.

A hüvelyflóra alapját a tejsavat és hidrogén-peroxidot termelő lactobacillusok képezik (Döderlein flóra). Ezen kívül találhatók még a normális hüvelyflórában koaguláz negatív Staphylococcusok, Staphylococcus aureus, Peptostreptococcus, Bacteriodes, Eubacterium, Veillonella, Fusobacterium, aerob Streptococcusok (esetleg Streptococcus pyogenes), Escherichia coli, egyéb gram negatív pálcák, Candida, Torulopsis. Az anaerob baktériumok mennyiségi aránya legalább kétszerese (de akár hétszerese is lehet) az aerob baktériumoknak. A lactobacillusok által termelt tejsav által lesz a hüvely savas kémhatású, ideális esetben a pH: 3,8-4,2 között van. A hüvely ökológiai rendszerének kényes egyensúlya könnyen felborulhat. 

Ha túl sok a glükóz (pl. cukorbetegség esetén), vagy a hüvelyflóra mennyisége kevés, a hüvely savassága veszélybe kerül és nagy lesz a valószínűsége annak, hogy gyulladás lép fel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egészséges nő ne végezzen hüvelyöblítést, a hüvely területét csak tiszta vízzel, vagy nagyon felhígított ecettel tisztítsa, szappannal semmiképpen sem, mert az alkalikus, lúgos kémhatású. Az antibiotikus, vagy antibakteriális szappanok és olajok szintén megölik a hüvelyi védő mikroorganizmusokat. Antibiotikum szedése is növeli a gyulladás veszélyét.

Címkék: nemi jelleg, nők, női test, hüvely, mikroorganizmus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!