A gerincvelő jóindulatú daganatai

A gerincvelő daganatai ritkábban fordulnak elő, mint az agydaganatok. Az előfordulási arány: 100.000 emberből 1.1 főnél alakul ki a daganat. Az elsődleges gerincvelő daganatok 90 %-a jóindulatú daganat!

Annak ellenére, hogy a gerincvelő daganatok rendszerint jóindulatúak, hatalmas problémákat tudnak okozni, mivel kárt tesznek az idegekben és a test különböző részeinek működési funkcióit megzavarják. Még akkor is, ha műtét útján a tumort sikeresen eltávolítják, számítani lehet hosszú távú felépülési problémákra.
 
A kisujjnyi vastag gerincvelő a csigolyák által bezárt belső üreges térben, a gerinccsatornában helyezkedik el, közvetlen folytatása az agynak, a nyakszirtcsont nagy nyílásán (öreglyuk) keresztül kapcsolódik az agykoponya üregéhez. Súlya kb. 34-40 gr, hossza kb. 43 cm. Ugyanúgy, mint az agyat, a gerincvelőt is idegsejtek és a gliasejtek (támasztósejtek) alkotják. Fő feladata az agy és a test perifériás része közötti ingerületszállítás.
 
A gerincvelőt kívülről hármas védőhártya burkolja, a legkülső kemény, a két belső lágy hártya. A két belső közötti folyadék a liquor (likvór), egy víztiszta folyadék, amely mechanikai védelmet nyújt és részt vesz a hőszabályozásban, valamint táplálja az idegsejteket és elszállítja az anyagcseretermékeiket.
 
A gerincvelő bármely két szakaszának keresztmetszetén két jól megkülönböztethető állomány látható:
 
· A gerincvelő közepén pillangó alakra emlékeztető szürkeállomány helyezkedik el, amely a mozgató és asszociációs neuronok sejttestjeit tartalmazza.

· A szürkeállományt teljesen körülvevő fehérállományt az idegsejtek idegrostjai, az axonok (pályák) alkotják.

Az elsődleges gerincvelő tumorokat a felmerülésük helye szerint megkülönböztetve az alapvető területek:
  • Nyakcsigolya,
  • Hátcsigolya,
  • Ágyékcsigolya,
  • Keresztcsont.
A gerincvelő daganat a nőket és a férfiakat egyformán érinti, kivéve a meningeoma-t, amely döntően a nőket sújtja. Előfordulása a kort tekintve gyakoribb a fiataloknál és a középkorúaknál, mint a többi korosztályban. A jóindulatú daganatok legfőképpen a gerincvelő háti, majd nyaki szakaszán jelentkeznek. A legkevésbé érintett terület a lumbosacralis, azaz az ágyékcsigolyai terület.

A jóindulatú gerincvelő daganatok tünetei

A jóindulatú gerincvelő daganatok diagnózisa és kezelése

A gerincvelő daganatok anatómiai csoportosítása
Címkék: gerincvelő, idegrendszer, daganat, tumor, rák, csigolya, gerinc
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!