A D-vitamin és a szívbetegségek között a géneken keresztül kapcsolat lehet

Egy friss amerikai kutatás eredménye a D-vitamin és a szívbetegségek közötti genetikai kapcsolat lehetőségére mutat rá. A kutatás megállapította, hogy kétszer annyi olyan magas vérnyomásos betegnek van veleszületett szívelégtelensége, akiknél egy genetikai mutáció a szervezet D-vitamin aktivációját csökkenti, mint akiknél ilyen genetikai rendellenesség nincs jelen.

A kutatás eredménye olyan útra vezethet, mely segít a szívbetegségek kialakulása szempontjából megnövekedett kockázatú emberek azonosításában.

A kutatóorvosok 617 ember genetikai profilját elemezték. A vizsgálatba bevont emberek egyharmadának magas vérnyomása volt, másik egyharmadának egyszerre volt magas vérnyomása és veleszületett szívelégtelensége, míg a maradék egyharmad egészséges kontrollcsoportként szolgált.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a CYP27 B1 gén egy változata a magas vérnyomásos betegek esetében veleszületett szívelégtelenséggel társult. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy azok a mutációk, amelyek ezt a gént inaktiválták, csökkentették a D-vitamin aktív hormonná történő átalakulását.

A kutatás eredménye a D-vitamin működés és a szívbetegségek közötti genetikai kapcsolat első ráutaló jele. Ha a rákövetkező kutatások megerősítik ezt az eredményt és a mechanizmust is leírják majd, az azt fogja jelenti a jövő szempontjából, hogy az orvosok képesek lesznek ezeket a legsérülékenyebb betegeket korábban kiszűrni és lassítani a betegség progresszióját is.


Címkék: D-vitamin, szívbetegség, genetika, vérnyomás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!