Zsíros savak szerepe az Alzheimer-kórban

Tudósok a Gladstone Institute of Neurological Disease-től (GIND) és a University of California-tól felfedezték, hogy tejles vagy részleges eltávolítása egy enzimnek, ami szabályozza a zsíros savak szintjét, javítja a kognitív veszteségeket az Alzheimer-kór egér modelljeiben. Az eredményeik felfedeztek jellegzetes zsíros savakat, amik közreműködhetnek a betegségben úgy, mint egy új terápiás stratégia.

Az Alzheimer-kór egy haladó veszteséget okoz a kognitív funkciókban és halálhoz vezet. Több, mint 5 millió amerikai él ilyen állapotban. Annak ellenére, hogy vannak kezelések arra, hogy enyhítsenek a tüneteken, ezek a kezelések nem igazán hatékonyak és a kutatóknak még hátra van az ellenszer feltalálása.

“Több különböző fehérjét belekevertek az Alzheimer-kórba” mondta Lennart Mucke, M.D., GIND igazgatója és írója a tanulmánynak. “Többet akartunk tudni a potenciális részvételéről a lipideknek és a zsíros savaknak.”

A zsíros savakat az agy gyorsan elkötözi és egyesíti a foszfolipidekkel, egy olyan osztályával a zsíroknak, amik egy membránt formálnak, ami védi a sejteket a külső környezettől. A tudósok egy széles látókörű megközelítést használtak hogy összehasonlítsanak több különböző zsíros savat normális egerek agyában olyan Alzheimer-kór modell egerekkel, amik memória veszteséget alakítanak ki és több patológiai váltakozást, amik láthatóak az emberi állapotban is.

“A legmegdöbbentőbb változás amit észleltünk az Alzheimer-es egerekben, az a megnövekedett arachidonic sav és kapcsolódó metabolitok a hippocampusban, ami egy memóriaközpont, amire korai és súlyos hatással van az Alzheimer-kór.” mondta Rene Sanchez-Mejia, M.D., a tanulmány vezető írója.

Az agyban az arachidonic sav kibocsájtódik a foszfolipidekből egy enzim hatására, amit group IVA phospholipase A2-nek (vagy PLA2-nek) neveznek. A tudósok csökkentették a PLA2 szintet az Alzheimer-es egerekben genetikai tervezés segítségével. Az eltávolítása vagy akár a részleges eltávolítása a PLA2-nek megelőzte a memóriaveszteséget és más viselkedésbeli abnormalitásokat az Alzheimer-es egerekben.

“Az arachidonic sav hajlamos nagy pusztítást végezni az Alzheimer-es egerekben túl sok ingerlést okozva, ami beteggé teszi az idegsejteket. Az arachidonic sav szintjének csökkentésével megengedjük az idegsejteknek a normális működést.” mondta Dr. Sanchez-Mejia.


Címkék: Zsír, savak, Alzheimer-kór
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!