Vitaminok: Mit együnk, mit ne szedjünk


A vitaminok és az ásványi anyagok nagyon fontosak minden ember diétájában. Viszont több tanulmány is bizonyította már, hogy az étellel természetesen fogyasztott vitaminos hasznosabbak a testek, mint a vitaminos kiegészítők. Ha elég zöldséget és gyümölcsöt eszünk, valószínűleg megkapunk miden fontos anyagot. Vitaminpótlókkal viszont nem olyan biztos.


Íme, egy kis összesítés a tápanyagokról és arról, amiket adhatnak nekünk:

Béta-karotin

Megtalálható: répa, édesburgonya, paprika.

A szervezet A-vitaminná alakítja, ami fontos az egészséges látáshoz, immunrendszerhez és bőrhöz.

Kalcium:

Megtalálható: tej, joghurt, sajt.

Az egészséges csontokért.

Folsav:

Megtalálható: gabonapehely, sötétzöld zöldségek, hüvelyesek, citrom, kenyér, tészta.

Idegi betegségek ellen.

Vas:

Megtalálható: máj, tengeri ételek, diók, zöld, leveles zöldségek.

A vörösvérsejtek helyes működéséhez szükséges, a vérszegénység megelőzéséhez szükséges.

Kálium:

Megtalálható: banán, mazsola, leveles zöldek, narancs, tej.

Csökkentheti a vérnyomást és kiegyenlítheti az egyeletlen szívverést.

Multivitamin:

A multivitaminok szedése nem rossz ötlet, de életmentő hatását még nem sikerült bizonyítani.

Címkék: test, vitamin, multivitamin, egészség, vitaminpótlás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2025 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!