A vegetáriánus diéták közül a magas protein-tartalmú javítja a koleszterin-szintet.
A tanulmányban 47 túlsúlyos férfi és nő vett részt magas koleszterin-szinttel. Egy hónapig csak a diétába illő ételeket fogyasztottak.
A résztvevők fele kapott olyan ételeket, amik magasak voltak a növényi proteinben (szója, sikér és mogyorók) és alacsonyak a szénhidrátban. A zab és az árpa mérsékelt mennyiségben megengedett volt, de az általános keményített ételek (kenyér, pékáru és rizs) nem.
Összehasonlításképpen, a csoport másik fele magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú, lacto-ovo vegetáriánus diétát követtek, amibe beletartozott a tejtermékek és a tojás fogyasztása.
A hónap végére mind a két csoport körülbelül ugyanannyit fogyott: 4 kilót.
Mindkét csoportban javult a koleszterin-szint és a vérnyomás is, de a magas protein csoportja nagyobb javulást mutatott ezeken a területeken.
Az nem világos egyenlőre, hogy a protein okozta-e a különbséget. A rost is fontos lehetett a kutatók szerint.
Nagyobb és hosszabb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy eldönthessék, melyik diéta a legjobb hosszú távon.