Természetes védekezés

Egy rendszeres időközönként menstruáló nő életében két havi vérzés között mindösszesen 5 nap áll rendelkezésére, amikor fogamzóképes, mivel a petesejt, ha nem termékenyül meg, 48 órán belül elpusztul, míg a férfi ondósejtek, ha nem termékenyítenek meg, 72 óráig életképesek csak. Ezek szerint a fogamzás történhet a peteérés napján és az azt követő napon, valamint a peteérést megelőző 3 nap alatt történt érintkezésből.

a.) Knaus-Ogino-féle naptár módszer

1929-ben Ogino japán és Knaus osztrák nőgyógyászok dolgozták ki azt a módszert, amelynek alapja az a megfigyelés, hogy a kb. 28 napos ciklusban csak 4-5 nap az, amikor a terhesség bekövetkezhet. Mivel azonban a nőknek mindössze kb. 20 %-a menstruál rendszeres időközökben, ez a peteérés időpontjának kiszámítását bizonytalanná teszi.

A menstruációs ciklus ismeretében a termékeny és terméketlen napok nagy valószínűséggel meghatározhatók, de ehhez legalább 8 hónapon át rendszeresen vezetett menses naptár szükséges.

A legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18 napot, a leghosszabb ciklusszámból pedig 11 napot. A kapott eredmények közötti napok adják a nő menstruációs ciklusában előforduló termékeny időszakot. Pl. ha a legrövidebb ciklus 24 napos volt (24-18 = 6 ). Ha a leghosszabb ciklus 32 napos volt ( 32-11 = 21). Tehát a termékeny napok a menses 6 - 21. napjai közé esnek. (Tágabb értelemben a havivérzést követő nyolc nap és a következő mensest megelőző nyolc nap a terméketlen időszak egy cikluson belül.


b.) Testhőmérséklet-mérés

A naptár módszert önmagában nem célszerű alkalmazni, ki lehet egészíteni a reggeli testhőmérséklet-méréssel, mivel a peteérést követően a test hőmérséklete hirtelen megemelkedik, minimum 0,2 fok Celsiussal.

Ezt a mérést legalább 3 órás alvás után, az ébredést követően azonnal, még az ágyban, lehetőleg szájban kell elvégezni. Két-három hónap után biztonsággal megállapítható, hogy mikor várható peteérés, ami előtt és után öt nappal kerülni kell a védekezés nélküli nemi életet.

A hagyományos hőmérő módszer modern változata az NFP-kompjuter, ami a reggeli hőmérsékletet méri a nyelv alatt, elraktározza az értékeket, majd kiadja a veszélyes és biztonságos napokat.

Kapható gyógyszertárakban tesztcsík is, amellyel vizeletből kimutathatóak a peteérés hatására bekövetkező hormonális elváltozások.

 

c.) Hüvelyváladék vizsgálata (Billings-módszer)

A hüvelyváladék vizsgálatot naponta, rendszeresen, reggel és este, tiszta kézzel kell elvégezni: a hüvelybemenetnél található váladékból a hüvelyk és a mutatóujj együttes használatával kell mintát venni.

A menstruáció utáni napokban a hüvely szinte száraz, váladék, nyák nincs. A peteérés (ovuláció) előtti napokon ez megváltozik, a váladék tapintásra sűrű, tapadós, fehéres-sárgás, tésztaszerű lesz.
Az ovuláció időpontjának közeledtével ez a váladék mind hígabbá, tejszerűbbé válik.

Tüszőrepedéskor a váladék egy kicsit hasonlít a tojásfehérjéhez, mennyisége megnő, üvegszerű és nyúlós lesz. Ez az állapot mindaddig fennáll, amíg az ovuláció (a termékeny napok ideje) tart. Termékeny időszaknak a legnedvesebb napot megelőző és követő 3-3 nap tekinthető.

A ciklus második felében a hüvelyváladék jellege ismét megváltozik, mennyisége csökken, állaga ragadós, esetleg lisztszerű, száraznak tűnő lesz. Majd következik az újabb menstruáció (vérzés kíséretében).

A világon sok asszony számára csak ez a módszer lehetséges pl. vallási okokból, vagy meglévő betegségük nem teszi lehetővé a fogamzásgátló tabletták alkalmazását stb. Előnyei közül kiemelhető: az egyszerűsége, ingyenessége, mindig kéznél van, bármikor ellenőrizhető, az egészségre ártalmatlan, bárki megtanulhatja.


d.) Méhnyak tapintása

A menstruációs ciklus következtében a szervezetben végbemenő változásokat a méhnyak helyzete és alakja is jelzi. Hátránya lehet, hogy van, akiben visszatetszést válthat ki a saját teste ilyen irányú vizsgálgatása, vagy a hüvelygyulladás ideje alatt fellépő kóros váladék szinte lehetetlenné teszi az értékelést.

A méhnyak tapintását fekvő, vagy guggoló, esetleg álló helyzetben kell elvégezni. Az egyik lábat kissé magasabbra kell emelni, mintha tampont helyezne fel a nő. Nem szabad elfelejteni, hogy az önvizsgálat előtt alaposan kezet kell mosni.

A menstruációt követő napokban a méhnyak a nők számára ujjal könnyen elérhető. Tapintása a porcos orrhegyhez hasonlít, a középen lévő nyílás zárt. Az ovuláció idején - és az azt következő 2-3 napon át - a méhnyak kissé felhúzódik, ilyenkor nehezebben érhető el. Tapintata puhább, az ajkakéhoz hasonlítható. A középen lévő nyílás kissé kitágul, előfordul, hogy az ujjbegy belefér. A termékeny napok elmúltával a méhnyak állapota visszaáll a korábbi, terméketlen időszakot jelző helyzetbe. (Majd következik az újabb menstruáció). Rendszeres gyakorlással az eljárás jól elsajátítható.

A természetes fogamzásgátlás e három módszerét együttesen alkalmazva 98 %-os biztonság érhető el. Tapasztalatok szerint az e módszereket alkalmazó 100 nő közül egy év alatt mindössze 10 nő lesz állapotos. Mivel a természetes módszerek megtanulása nagy odafigyelést, rendszerességet, tudatosságot és időt igényelnek, ezért a serdülés korában csak ezek a védekezési lehetőségek nem ajánlottak!


e.) Megszakított közösülés (coitus interruptus)

A természetes védekezés hagyományos, jól ismert formája. A férfiaktól nagy önuralmat igényel, és rendkívüli mértékben rontja a szexuális élvezetüket (és a nőét is). Alkalmazásakor a férfi a hímvesszőt az ejakuláció előtt eltávolítja a hüvelyből, megakadályozva a spermiumok bejutását.

Mivel az előváladék is tartalmazhat ondósejteket, ezért nem eléggé megbízható módszer. Inkább csak alkalmi, esetenkénti, mintsem állandó védekezési módszerként ajánlható, mivel a férfiaknál pszicho-szexuális zavarokat is okozhat, illetve elvész a szexualitás spontenaitásának és pszichikai oldottságának érzése és légköre, de a megbízhatósága is csak 50 %-os.

Címkék: Természetes védekezés,Knaus-Ogino-féle naptár módszer, Testhőmérséklet-mérés, Hüvelyváladék vizsgálata (Billings-módszer), Méhnyak tapintása, Megszakított közösülés (coitus interruptus)
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!