Terhesség és gyógyszerek

Sok gyógyszert biztonságos terhesség alatt szedni, de néhány recepttel vagy recept nélkül kapható gyógyszer megnövelheti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát. Ezért jó ötlet beszélni egy orvossal, hogy milyen gyógyszereket szedünk, mielőtt teherbe esnénk.

Mindenestre, ha a terhesség váratlanul jött, de már beszedett recept nélküli vagy recepttel kiváltható gyógyszert, amióta megfogant a baba, ne essen pánikba! Beszéljen az orvosával a gyógyszerek biztonságos szedéséről terhesség alatt! A legtöbb esetben a baba teljesen jól van, mondja Jerome Yankowitz, MD, az anya-magzat gyógyszerek igazgatója a University of Iowa College of Medicine-ben és a Drug Therapy in Pregnancy (Gyógyszeres kezelés terhesség alatt) társszerkesztője.

Először beszéljen orvosával a terhességről és gyógyszerekről

Természetesen kerüljük az olyan gyógyszereket, amikre nincs igazán szükségünk – fájdalomcsillapítóért nyúlni a fejfájás legkisebb jelénél például. És ez duplán igaz a terhesség alatt. Ezek ellenére, ne hagyja egyszerűen abba a felírt gyógyszerek szedését, amikor megtudja, hogy várandós. A nem kezelt betegségek, mint a cukorbetegség vagy az epilepszia a mamának és a babának is árthat.

Ha szükséges, az orvosa felírhat biztonságosabb gyógyszereket a betegségére. Néhány gyógyszer szedése biztonságos a terhesség elején, de később nem és vice versa. Az orvosának lehet, hogy csökkentenie kell egyes gyógyszerek mennyiségét a terhesség alatt. Úgyhogy konzultáljon az orvosával folyamatosan. Szintén nagyon fontos, hogy beszámoljon orvosának bármilyen növényi, “természetes” vagy alternatív kezelésekről vagy gyógyszerek szedéséről. Az alternatív gyógyszerek szedése hatással lehet az anyukára és a babára is.

Recept nélkül kapható gyógyszerek és terhesség

Amíg az orvosa nem bólint rá, ne gondolja, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak, csak azért, mert nem szükséges hozzájuk recept. Gyógyszerek, ugyanúgy, mint azok, amiket recepttel lehet kapni, mondja Donald R. Mattison, MD, orvosi igazgatója a March of Dimes Birth Defects Foundation-nek. Mindig egyeztetni kell az orvossal mielőtt bármit bevennénk, de itt egy rövid útmutató a biztonságos és a kevésbé biztonságos, gyakran használt recept nélkül kapható gyógyszerekről:

Biztonságosabb recept nélkül kapható gyógyszerek:

Allergiára, hányingerre, bizonyos székrekedésre, influenzára, gyomorégésre, multivitaminok, bizonyos fájdalomcsillapítók, hüvelygyulladásra való gyógyszerek.

Kevésbé biztonságos recept nélkül kapható gyógyszerek:

Bizonyos fájdalomcsillapítók, bizonyos székrekedésre való gyógyszerek.

Recepttel kapható gyógyszerek és terhesség

A polcról leemelni egy recept nélkül kapható gyógyszert egyszerűbb, de az orvos lehet, hogy fel tud írni egy hasonló hatású, de biztonságosabb gyógyszert. Sok recept nélkül kapható gyógyszer több gyógyszer keveréke – dekongesztánsok, köhögés csillapítására való gyógyszerek és antihisztaminok. Ha csúnyán köhög, de semmi más baja nincs, az orvosa fel tud írni rá olyan gyógyszert, amely csupán köhögés csillapítására való és semmi mást nem tartalmaz, így ezzel jobban jár. Így nem fog úgy járni, hogy olyan gyógyszereket vesz be, amire nincs is szüksége, mondta Dr. Yankowitz.

Általában a régebbi recepttel kapható gyógyszerek biztonságosabbak, mint a legújabb gyógyszerek a piacon, egyszerűen azért, mert már régebb óta használják őket és több mindent tudunk róluk, tette hozzá. Itt egy lista a leggyakrabban használt recepttel kapható gyógyszerekről, attól függően, hogy mennyire biztonságosak:

Biztonságosabb recepttel kapható gyógyszerek:

Bizonyos antibiotikumok, asztmára, savlekötők, antidepresszánsok, bizonyos magas vérnyomásra való gyógyszerek.

Kevésbé biztonságos recepttel kapható gyógyszerek:

Bizonyos antibiotikumok, rohamokra, migrénre való gyógyszerek.

Nem biztonságos recepttel kapható gyógyszerek:

Aknéra, izületi gyulladásra, véralvadásgátlók, bizonyos magas vérnyomásra, fekélyre való gyógyszerek.

Címkék: terhesség, gyógyszer, kockázat, recept
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!