Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy növekszik a HPV vírus okozta fej-nyaki rosszindulatú rákos megbetegedések száma

A humán papillomavírus (angol rövidítése: HPV) egyre növekvő számban azonosítható be a fej-nyaki rákos tumorok előidéző okaként, éppen ezért az onkológusok arra gyanakszanak, hogy e tény mögött az orális szex (a nemi szervek szájjal történő ingerlése) elterjedtsége állhat, legalábbis egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint.

Dr. David Brizel, az amerikai Duke Egyetem onkológusa szerint – aki a fej-nyaki rákos daganatok specialistája – napjainkban a fej-nyaki rosszindulatú tumorok egyharmada köthető a HPV vírushoz.

Habár néhány korábbi tanulmány már rámutatott az orális szex - amelyen keresztül a HPV vírus átvihető egyik emberről a másikra - és a fej-nyaki rák közötti közvetlen kapcsolatra, legújabb tanulmányok, amelyek mind európai, mind amerikai orvosi szaklapokban megjelentek, már azt is észrevételezik, hogy a HPV vírusfertőzés miatt bekövetkező fej-nyaki rákos megbetegedések száma növekszik.

2007-ben a szintén amerikai „The New England Journal of Medicine” c. orvosi szakfolyóiratban megjelent egy cikk, amely az orális HPV fertőzés előidézte rákbetegségek és az orális partnerek magas száma között felfedezett korrelációt is taglalja, míg az ezt megelőző időszak publikált tanulmányai arra mutattak rá, hogy azok között a férfiak között növekedett meg a fej-nyaki rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, akiknek felesége HPV vírus okozta méhnyakrákban szenvedett.

A Duke Egyetem egyik nőgyógyász specialistája, Dr. Peter Cartwright azonban nem biztos abban, hogy az orális szex felelős a HPV vírus okozta fej-nyaki rákos tumorok növekedéséért. Vitatja azt az álláspontot is, mely szerint a legtöbb ember élete során kapcsolatba kerül a HPV vírussal, anélkül azonban, hogy az maradandó kárt okozna a szervezetükben, illetve véleménye szerint a vírus kézről-kézre is terjedhet, átvihető evőeszközökkel, vagy más egyéb tárgyakkal is. Még azt is kétli, hogy az orális szex napjainkban sokkal gyakoribb lenne, mint pl. 30 évvel ezelőtt.

A nőgyógyász specialista álláspontját a Guttmacher Intézet lefolytatott viselkedési kutatásainak eredményei is alátámasztják. Az Intézet szóvivője szerint az ő kutatóik az elmúlt néhány évtized során nem tapasztaltak növekedést az orális szex gyakorlásában. Az Intézet, amely 4 évvel ezelőtt alakult az USA-ban, célja, hogy a társadalomtudományi kutatások, a politikai elemzések és a közoktatás egymással összefüggő programjain keresztül Amerika és a világ szexuális és reproduktív egészségét igyekezzen elősegíteni.

A HPV vírusról köztudott, hogy ez az ágens felelős a nők méhnyakrákjának, valamint a gyakori genitális szemölcsök kialakulásáért, de a vírus számos más ráktípust is képes előidézni.

A fej-nyaki rosszindulatú daganatok kialakulásáért elsősorban az erős dohányzás és az alkohol okolható. Ugyanakkor Dr. David Brizel szerint a HPV vírus előidézte fej-nyaki rákos tumorok olyan betegeknél jelennek meg, akik sohasem dohányoztak.

Arról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok a világban, hogy a HPV vírus elleni vakcina alkalmazása hogyan érinti a fej-nyaki rákos tumorok előfordulási arányát.

A fej-nyaki ráktípusok jelentősége Magyarországon igen nagy, mivel az ezek miatti elhalálozások száma növekvő tendenciát mutat. A fej-nyaki rákos tumorok közé tartozik többek között az ajakrák, a szájüregi rák és a nyelvrák is.


Címkék: humán papilomavírus, HPV, orális szex, nyak, fej, szájüreg, nyelv, ajak, daganat, rák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!