Prosztatarák: szükséges a szűrés?

Mindent meg kell tennünk a lehető legkorábbi felismerésére, még akkor is, ha ezzel „kellemetlenkedünk” a férfiaknak, akik ezáltal egészségügyi gond nélkül élhetnének még évekig? Erre a kérdésre az urológusok egyértelmű igennel felelnek.

  Tanulmányok vannak folyamatban a tanácsuk helyénvalóságának alátámasztására. A Francia Urológiai Egyesület szakemberei meg vannak győződve arról, hogy ez a kis kellemetlenség mindenképpen megéri, mivel előfordul, hogy ez a rákfajta gyorsabban fejlődik, vagy hamarabb lép fel. Minnél korábban fedezik fel, annál eredményesebben gyógyítható, továbbá biztosítható a kezelések utána is a kielégítő szexuális élet.  

Végbélen keresztüli tapintással történő vizsgálat és vérvétel szükséges

Prosztata-enzim (PSA) vizsgálata, mely rák esetében növekszik, hasznos, de nem elegendő. Mivel a rákos megbetegedések 10%-ánál a PSA szint normál marad. A megfelelő szűrés tehát magában foglalja a végbélen keresztüli tapintással történő vizsgálatot és a vérvételt is. A 4 ng/ml-t meghaladó érték további vizsgálatokat tesz szükségessé. De az eredménynél jobban számít a változás: az 1-ről 3,2 ng/ml-re emelkedő PSA eleve nyugtalanítóbb, mint a 3,9 -ről 4 ng/ml-re emelkedő. Az egymás után több éven keresztül 1 ng/ml alatt maradó érték nagyon megnyugtató. Azok a férfiak, akiknek két közeli hozzátartozója szenvedett ebben a rákban, valamint azok, akik afrikaiak vagy az Antillákról származnak rizikófaktoruk nagyobb, ezért nekik már 45 éves koruktól meg kellene jelenniük a szűrésen.


Vannak figyelmeztető jelek?

A gyakori vizelési inger, a nehéz vizelés, az újonnan jelentkező és érthetetlen csontfájdalmak prosztatarák jelei lehetnek. Ugyanakkor ezek a jelek nem teszik lehetővé a betegség korai stádiumában történő kimutatását, csak már akkor, amikor késő.

A Rotterdami Erasmus Egyetemen Dr Schröder tanulmánya az állam egészségügyi szervek által ösztönzött szervezett szűrés mellett tette le a voksát. Az egész Európára kiterjedő, 162.000 férfin elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a szervezett, vagyis rendszeres szűrés 20%-kal csökkenti a prosztatarák okozta halálozást az 55 - 69 év közötti férfiaknál.

A Francia Urológiai Egyesület a tanulmány mellé állt, és kérte az 55 – 69 év közötti férfiak 3 évenként történő szervezett szűrését – illetve magas vér-marker jelenléte esetében évente. A szűrés javasolható a rizikócsoportba tartozó, 45 évüket betöltött férfiaknak is.

Több szakember ellenzi ezt a gondolatot, és a túldiagnosztizálás, illetve a túlkezelés veszélyére hívja fel a figyelmet. Az Egészségügyi Főhatóság és az Országos Rákügyi Intézet megbízott egy szakértőkből álló csoportot, hogy alakítsanak ki konszenzust. Ajánlásaik, következtetésik a jövő évben várhatók.Címkék: prosztatarák,urológia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!