Mindennapos bőrelváltozások, mitől alakulhatnak ki a pattanások ?

Kevés olyan ember van, akinek serdülő- vagy fiatalkorában ne lenne legalább néhány pörsenés a bőrén.

A pattanások (acne) mindennapos bőrelváltozások, amelyek akkor jelennek meg, ha az arc, a nyak, a mellkas vagy a hát bőrének pórusait a faggyúmirigyek váladéka eltömi, és a környező bőrterület begyullad. Maga a pattanás általában mitesszerből (comedo) – a tetején feketére vagy fehérre színeződő kicsiny bőrelváltozásból – alakul ki. Ha a mitesszer a pangó faggyúváladékban megtelepedő baktériumok hatására begyullad, gennyel telt hólyag (pustula) keletkezhet belőle. Kevés olyan ember van, akinek serdülő- vagy fiatalkorában ne lenne legalább néhány pörsenés a bőrén. Olykor a pattanások komoly kellemetlenséget okoznak, és sebhelyessé válhat tőlük a bőr. Szerencsére ma már számos lehetőség van a tünetek enyhítésére és a maradandó következmények megelőzésére.

Mitől lesz pattanásos a bőr?

A pattanások nem azért alakulnak ki, mert nem tisztálkodunk elég alaposan, és nem is azért, mert valami „rosszat” eszünk. Sokkal inkább a nemi hormonok felelősek a kialakulásukért, amelyek az arra hajlamos bőrben fokozzák a faggyúmirigyek működését. A faggyútermelést a férfi típusú (ún. androgén) hormonok fokozzák, míg a női típusú (ösztrogén) hormonok csökkentik. A bőr váladékkal eltömődött pórusaiban elszaporodó baktériumok bőrpírt, duzzanatot és gennyhólyagokat keltenek. Egészen hétköznapi dolgok is ronthatnak a pattanásos bőr állapotán, így például az, ha valaki fejpántot vagy bukósisakot visel.

Kinek a bőrén jelennek meg pattanások?

A pattanásos bőr a 15–25 éves korosztálynak okozza a legtöbb gondot. A jellegzetes serdülőkori pattanások fiatal felnőtt korban rendszerint elmúlnak, de sok nőnek csak jóval később, a változókorban válik pattanásossá a bőre. Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki pattanások akkor, ha a szülőknek vagy más családtagoknak is gondot okozott a pattanásos bőr.

Címkék: bőr, faggyúmirigy, mitesszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!