Nyirokerekből kiinduló daganat (lymphangioma)

A lymphangioma a nyirokér jóindulatú, de kóros, hamartomás burjánzása (hamartomás hyperplasia: egy olyan differenciált sejtcsoport jóindulatú burjánzása, amely nem megfelelő helyen jelenik meg a szervezetben).

Az esetek ¾ részében a fejen és a nyak területén figyelhető meg, kisebb, vagy nagyobb duzzanat formájában, amelynek tágult nyirokereiben sárgás-fehér folyadék halmozódik fel. A felszíni hám megsértése esetén a folyadék kiürül, de rövid idő alatt újra feltöltődik. Ha haemangiomához társul, akkor erek is találhatóak a képletben, keményebb tapintatú és sötétebb színű növedéket látunk, mely sérülés esetén vérezhet.

Magát a tumort a nyirokér fejlődési malformációjaként (rendellenesség) tartják számon. A diagnosztizált esetek nagy részében a lypmphangioma a felszínen jelenik meg, de kiterjedhet a kötőszövet alatti részekbe is. Nagyon ritkán előfordulhat csecsemő-, vagy gyermekkorban a többszörös tumor is, amely potenciálisan életet fenyegető megbetegedés lehet, ha a belső zsigereket is érinti.

A lymphangioma komplett sebészeti eltávolítására nem mindig kerül sor. Az esetek többségében generalizált az elváltozás. A sebész ilyenkor több szakaszra osztja az operációs beavatkozást, a nyirokszövet eltávolítását. Sugárkezelése és kémiai úton történő eltávolítása kevésbé hatékony, mint a haemangioma esetében.


Címkék: Nyirokerekből kiinduló daganat , lymphangioma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!