Nemi élet a gyermekszülés után

A szülés utáni időszakban természetes élettani jelenség, hogy a nő nem él nemi életet, legalábbis a hüvelyi aktust kerüli az orvosok által kötelezően előírt 6-7 hetes időtartam alatt. Ez a nő védelmét szolgálja, átlagosan ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a női nemi szervek eredeti állapotukba visszarendeződjenek és a sebek begyógyuljanak.

Fontos, hogy a gyógyulás folyamatát a kellő időben elvégzett nőgyógyászati kontrollvizsgálat egyértelműen tisztázza, a szülés után már legalább 3-4 héttel. (Az orvos ellenőrzi a méh méretét, a belső hüvelyi sérülések gyógyulását, az emlőket, a gátseb gyógyulását stb.) Általában a fiatal és egészséges, fizikailag jól karbantartott, vagy csak az első szülésen átesett női test már 3-4 hét alatt is képes a teljes regenerációra, tehát az orvos a kontrollvizsgálat után engedélyezheti a hüvelyi úton történő nemi aktust is, a megfelelő védekezési mód mellett.

Ennek oka, hogy sokszor a fiatal pár nem tudja kivárni a kötelezően előírt 6-7 hetet. Egészséges lelki-testi kapcsolatban élő pároknál az újszülött megérkezése inkább elmélyíti az érzelmeket, mintsem gátolja azok megnyilvánulási formáit, többek között a szexuális együttlétet is. Az ilyen párok esetében a nő nem szenved szülés utáni depresszióban, az apuka a terhesség alatt mindvégig gondos és szerető társ volt, és a szülést megelőzően is harmonikus volt a pár szexuális élete 

Vannak nők, akik a szülés előtt passzív résztvevői voltak csak a szexuális együttlétnek és orgazmust sem éltek át, azonban női szerepük kiteljesedése teljesen felszabadítja viselkedésüket, önbizalmuk megnő és a nemi érintkezés során is nyitottabbak lesznek párjukkal szemben, és végre megtapasztalják az orgazmus élményét is.

Ennek sajnos az ellenkezője is igaz. Felléphet a nőnél számtalan pszichikai és fizikai gátló tényező (hamis testkép a szülés után, depressziós állapot, az anya és szerető, tehát a kétoldalú női nemi szerep egyensúlyának kibillenése, az anya állandó kialvatlansága, a csecsemő hasfájás miatti állandó sírása, a mellek érzékenysége a szoptatás alatt, többszöri szülés utáni zavaró hüvelytágulat stb.), de férfi is elbizonytalanodhat az apai szerepköre miatt. Amennyiben a pár szexuális élete a szülést követő néhány hónap alatt magától nem rendeződik, nemcsak a nőgyógyásszal, hanem egy párterapeutával is érdemes konzultálniuk.

Címkék: terhesség, kisbaba, baba, kismama, nemi élet, szexualitás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!