Naponta néhány percnyi napozás feltölti a D-vitamin szintet


Az Egyesült Királyság (UK) Nemzeti Osteoporosis Társasága ötödik „Napfény Kampány”-ában hangzott el az a tanács, hogy nyáron minden ember töltsön néhány percet a napfényen annak érdekében, hogy a szervezetében a D-vitamin szint feltöltődjön.


A Nemzeti Osteoporosis Társaság egy 600 fős felmérést végzett az Egyesült Királyságban és annak alapján a következőket állapította meg:

· A válaszolók 62 %-a volt tisztában vele, hogy a D-vitamin létfontosságú a csontok egészségének a megőrzéséhez.

· 200 válaszadó jelölte be azt a választ, hogy a D-vitamin „szerzés” legjobb módja a szabadban való tartózkodás, napfényvédő krém nélkül.

· 200 válaszoló vélte úgy, hogy csak napkrém használat után lehet kimenni a szabadba.

Annak ellenére, hogy a napkrém használatára a bőr leégéstől való megvédése miatt szükség van, a D-vitamin szerzés leghatékonyabb módja mégis az, ha valaki naponta néhány percig napvédőkrém nélkül tartózkodik a napon. Arra azonban vigyázni kell, hogy az érzékeny bőrű egyének óvakodjanak a leégéstől.

Dr. Helen Macdonald, a Nemzeti Osteoporosis Társaság Táplálkozási és Életmód Fórumának az elnöke az alábbi magyarázattal szolgál: „A D-vitaminról régóta köztudott, hogy javítja a csontok egészségét azáltal, hogy segíti a szervezetet a kalcium hatékony feldolgozásában, a bevitt táplálékból való felszívódásában, ez pedig alapvető fontosságú a csontozat és az izomzat egészségéhez. A csontozatnak a napfényből nyert D-vitamin pótlásra is szüksége van ahhoz, hogy erős és ellenálló legyen. A D-vitamin a megfelelő izomfunkcióban is fontos szerepet játszik. Ezek a felmérési eredmények segítik a munkánkat, de még hosszú utat kell bejárnunk ahhoz, hogy a D-vitamin tudatosságot javítsuk a lakosság körében.”

Siobhan Hallmark, a Társaság szóvivője az alábbiakat teszi hozzá: „Az elmúlt öt év során minden évben megrendeztük a „Napfény Kampány”-t azzal a céllal, hogy elősegítsük a D-vitamin tudatosságot és a csontegészséget. Örömmel vesszük tudomásul, hogy a legutóbbi felmérésünk azt igazolta vissza, hogy a lakosság megértése határozottan javult. Az idén megkérdezett emberek több mint 33 %-a megértette, hogy naponta néhány percre ki kell menni a szabadba napfényvédő krém nélkül annak érdekében, hogy a szervezet feltöltődjön a szükséges D-vitamin mennyiséggel. Három évvel ezelőtt ez az arány mindössze 6 % volt. Sajnos azonban még mindig sok a tévedés az emberek fejében ezzel kapcsolatosan és nagyon sok ember még mindig úgy gondolja, hogy muszáj ilyenkor napvédőkrémet használni. Aggodalomra ad okot az, hogy ez a bizonytalanság az emberek fejében oda vezethet, hogy nem jutnak hozzá a szükséges D-vitaminhoz és így kiteszik magukat a csontozat gyengülése veszélyének.”

Annak ellenére, hogy a bevitt táplálékból a szükséges D-vitamin mennyiség csak kisebb része származik, a válaszadók csaknem 50 %-a állította azt, hogy nincs szükségük D-vitamin táplálékkiegészítő szedésére, mivel ők kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást folytatnak. Bár az egészséges táplálkozás létfontosságú és a szervezet egészére kihat, mégis fontos, hogy a napfényből is hozzájussunk a D-vitaminhoz és ezzel elősegítsük a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságát.

Julia Frances Cumberlege, az angol „Minden Párt Parlamentáris Osteoporosis Csoport” (APPOG) társelnöke szerint: „A napnak való túlzott kitettség veszélye jól ismert, azonban a felmérés rávilágít arra, hogy mennyire fontos a kevés és biztonságos mennyiségű nyári direkt napfény ahhoz, hogy a szervezet D-vitamin szintje megfelelő legyen.”

Az osteoporosis, azaz a csontritkulás betegség a csonttömeg kóros minőségi és mennyiségi változását jelenti, melyet elsősorban a csontszerkezet porózussá (lyukacsossá) válása jellemez. A betegség a csonttörésekre való hajlam fokozódásával jár együtt.

Magyarországon a kórkép mintegy egymillió embert érint, elsősorban a menopauzán átesett nőket és az 50 év feletti férfiakat. Mivel a kórképet kezdetben a tünetmentesség jellemzi, fontos, hogy a fokozott kockázatnak kitett emberek évente vegyenek részt a szűrővizsgálaton. Az említetteken kívül fokozott kockázatot jelent még a korai menopauza, az időskor, a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás), a Crohn-betegség és a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők tartós szedése.


Címkék: D-vitamin, napozás, nap, napsütés, vitamin, táplálkozás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!