Minden hatból egy mobiltelefon fekális anyag hordozó

Egy Egyesült Királyság-szerte elvégzett mobiltelefon vizsgálat, amelyet úgy terveztek meg, hogy egybeessen a „Globális Kézmosás Napjával”, azt állapította meg, hogy minden hat mobiltelefonból egy fekális anyag hordozó, feltehetőleg azért, mert a tulajdonosaik nem mossák meg szappannal a kezüket a toilet használata után.

A kutatók szerint némely telefon E. coli baktériummal szennyezett volt, ez az a fekália baktérium, amely gyomorpanaszokat és komoly ételmérgezést okozhat, mint például a fatális E. coli O157 törzs júniusban, Németországban.

Ha egyszer a fekália baktérium már ott van a kezeken és a test különböző felületein, akkor képes órákon át életben maradni, különösen a napfénytől védett, meleg helyiségekben. A baktériumok a kézről könnyen átterjednek az ajtókilincsekre, az élelmiszerekre és, ahogyan ez a vizsgálat is igazolta, a mobiltelefonokra, azokról pedig más emberekre.

A Londoni Egyetem Higiénia és Trópusi Orvostudomány Fakultásának kutatói 390 db mintát gyűjtöttek be a mobiltelefonokról és kezekről, az Egyesült Királyság különböző területein található 12 városban. A begyűjtött mintákat laboratóriumban elemezték és egyúttal a mintagyűjtésben részt vett embereket a kézmosási szokásaikról is kikérdezték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a britek hajlamosak hazudni a higiéniai szokásaikkal kapcsolatosan: annak ellenére, hogy a felmérésben részt vett emberek 95 %-a állította, hogy szappannal mos kezet, amikor az csak lehetséges, a mobiltelefonok 92 %-a és a kezek 82 %-a baktériummal szennyezett volt.

Dr. Val Curtis higiénia szakértő és a „Globális Kézmosás Napja” kampány vezetője a sajtónak az alábbiakat nyilatkozta: „Ez a kutatás még több bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy egyes emberek még mindig nem mossák meg a kezüket helyesen, különösen miután a toileten voltak. Remélem, hogy maga az a gondolat, hogy a mobiltelefonokon és a kezeken E. coli baktérium található, arra ösztönzi az embereket, hogy sokkal gondosabbak legyenek a fürdőszobákban – a kéz szappannal való megmosása egy egyszerű dolog, de kétségtelen, hogy az elvégzése életeket menthet.”

A „Globális Kézmosás Napját” október 15-én, szombaton tartották.

A kampány célja az, hogy a szappannal való kézmosás automatikus humán tevékenységgé váljon, egy olyan szokássá, amely mélyen beágyazódik a mindennapokba. Az állami és a magán szektor szervezeteinek a koalíciója által támogatva világszerte elősegíti a különböző események megtartását és ösztönzi az otthonokban, az iskolákban, a munkahelyeken és a különféle közösségekben a szappannal történő kézmosást.

A koalíció az alábbi szervezeteket tömöríti magában: A Londoni Egyetem Higiénia és Trópusi Orvostudomány Fakultását, szintén az Egyetem Quenn Mary Főiskoláját, a GlaxoSmithKline céget, a Sanofi Pasteur MSD vakcinagyártó céget, az Egyesült Királyság Iskolatanácsait, az Ötletek Alapítványt, a Wellcome Trösztöt, valamint a „Mosdóval ellátott illemhely megoldások kezdeményezése”-t.

Ez utóbbi műszaki menedzsere, Peter Barratt az alábbiakban fejti ki a véleményét: „Ennek a legfrissebb kutatásnak az eredménye sokkoló és a hatékony higiénia fontosságát demonstrálja. Alapvető fontosságú, hogy az emberek komolyan vegyék a higiéniát és hogy az egyes munkahelyek az alkalmazottaik és az ügyfeleik számára önmaguk védelme érdekében, amely egyben segít legyőzni a betegségek terjedését is, praktikus megoldásokkal szolgáljanak.”

Az a város, amelyben a mobiltelefonok a legnagyobb arányban voltak szennyezettek a fekália baktériumokkal, Birmingham volt (a tesztelt telefonok 41 %-a), míg Londonban a kezek voltak a legmagasabb arányban E. coli baktériummal szennyezettek. Úgy tűnik, minél északabbra mentek az Egyesült Királyságban a kutatók, annál több baktériumot találtak a mobiltelefonokon és a kezeken, a skóciai Glasgow városában volt a legmagasabb a szennyezettségi szint, kilencszer magasabb mint Brightonban, a felmérésbe bevont legdélibb régióban.

A vizsgálat és a tesztelések azt is igazolták, hogy azoknak az embereknek, akiknek a kezén fekália baktérium volt, háromszor nagyobb valószínűséggel volt baktérium a mobiltelefonjukon is.

Dr. Ron Cutler, a Queen Mary Főiskola munkatársa szerint a felmérés sikerrel tárta fel, hogy az E. coli baktérium mobiltelefonokon és kezeken való jelenléte nemzeti (az egész Egyesült Királyságot érintő) probléma: „Annak ellenére, hogy az emberek azt állítják, hogy rendszeresen mosnak kezet, a tudományos bizonyítékok mégis mást mutatnak.”


Címkék: mobiltelefon, telefon, kézmosás, fekális, toilet, vírus, baktérium, tisztaság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!