Miért emelkedik a nők körében a szívinfarktus aránya?

Minden évben kb. 1.2 millió amerikai kap szívinfarktust és 40 %-uk meg is hal. A férfiak körében általában nagyobb a szívinfarktus kockázata, de csak addig, amíg a nők el nem érik a menopauza idejét és el nem vesztik a legfontosabb női hormon, az ösztrogén védőhatását. Egy újonnan publikált kutatási eredmény szerint a középkorú férfiak és a nők körében a nemek közötti rés szűkült – ez azt jelenti, hogy nemcsak, hogy a hormonális hatás nem védi többé már a középkorú nőket, de a nők kardiovaszkuláris egészsége sem kap még mindig megfelelő figyelmet!

Az Amerikai Orvostudományi Társaság szakfolyóiratában, a Nemzeti Orvostudományi Archívum-ban frissen publikált cikk orvos szerzői a több, mint 8000 fő, 35-54 év közötti nő és férfi bevonásával 1988 és 1994 év, illetve ugyancsak velük az 1999-2004 év közötti időszakban készült felmérés adatait elemezték. A kutatók áttekintették a szívinfarktus arányát és a Framingham szívkoszorúér kockázati pontrendszer szerint hasonlították össze az eseteket, mely pontozási rendszer figyelembe veszi a kort, a koleszterinszintet, a vérnyomás értéket és a dohányzási előéletet is, és mindezek alapján jósolja meg a 10 éven belül várhatóan bekövetkező szívinfarktus kockázati arányát. Az eredmények szerint mindkét fenti időperiódusban a férfiaknál többször fordult elő infarktus, mint a nőknél, de a férfiak körében a szívinfarktus előfordulási aránya az első periódusban mért 2.5 %-ról a második vizsgált periódusra 2.2 %-ra javult, míg a nőknél az első időszakban mért 0.7 %-os arány 1 %-ra rosszabbodott.
A két vizsgálati periódusban a férfiaknál a kardiovaszkuláris rizikófaktorok adatai javulást, vagy változatlan állapotot mutattak, míg a nők körében az egyetlen rizikófaktor, amely javulást mutatott, a HDL koleszterinszint volt.

A kutatást leíró tanulmány vezető szerzője, Dr. Amytis Towfighi, a Dél-Kaliforniai Egyetem klinikai neurológiai segédprofesszora és egyben a Rancho Los Amigos Nemzeti Rehabilitációs Központ neurológiai osztályának vezetőnője elmondta, hogy ezek az eredmények sajnos arra utalnak, hogy a szívbetegségek olyan előjeleit, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, a nők esetében nem becsülték, vagy nem kezelték kellően agresszív előjelként. „Számos tanulmány igazolta, hogy azokat a nőket, akiknél ezek az előjelek igenis megvoltak, nem ellenőrizték olyan gyakran, mint a férfiakat” – közölte Dr. Towfighi, majd hozzátette: „És amikor ellenőrizték őket, valószínűleg nem kaptak e betegségekre gyógyszert, úgy, mint a férfiak.”

Dr. Towfighi szerint a társadalmi változások szintén szerepet játszottak a fentiekben. Mivel egyre több nő dolgozik, a munkakövetelmények szigorodása miatt emelkedik körükben az elhízás és a cukorbetegség aránya és csökken a testedzés és az egészséges diéta követéséhez való képesség is. „Az emberek nem is gondoltak arra, hogy a vizsgált korosztályban lévő nőknél magasabb a szívinfarktus és a stroke bekövetkezésének kockázati aránya” – mondta Towfighi segédprofesszor asszony. „Én viszont azt gyanítom, hogy a kövérség növekvő aránya miatt a nők nincsenek úgy védve, mint a múltban voltak.”

Az ugyanebben az amerikai szakfolyóiratban publikált és egy másik elvégzett kutatásról szóló tanulmány szerint a kutatók a szívinfarktus bekövetkezése utáni elhalálozás kockázatának trendjét vizsgálták összesen 916.380 fő férfi és nő bevonásával, akiknek 1994 és 2006 között szívinfarktusuk volt. Megállapították, hogy a szívinfarktust követő túlélési arány mind a férfiak, mind a nők körében javult a vizsgált időszakban, azonban a legnagyobb javulás a nők között volt tapasztalható. „Úgy találtuk, hogy azoknak a fiatalabb nőknek a száma, akik szívinfarktus után a kórházban meghalnak – összehasonlítva ugyanezen korcsoport férfi tagjaival – csökkenőfélben van az elmúlt néhány év során.” – közölte Dr. Viola Vaccarino professzor asszony, a Kardiovaszkuláris Következmények Kutatását és Epidemiológiájának Vizsgálatát célzó Emory Program igazgatónője.

A vizsgált időszakban (1994-2006) az 55 év alatti nőknél 52.9 %-kal csökkent a szívinfarktust követő halálozás kockázati aránya, míg a férfiaknál ugyanez az arány mindössze 33.3 %-os csökkenést mutatott. Azonban ez a nemek közötti különbség progresszíven csökkent az 55 évnél idősebb férfiak és nők esetében. A kutatók teóriája szerint a nőknél bekövetkezett aránycsökkenés a férfiakkal összehasonlítva a nők szívproblémái jobb diagnosztizálásának és jobb menedzselésének tulajdonítható. „Az ilyen javulás talán az akut szívelégtelenséget megelőző női szívkoszorúér betegségek és kockázati tényezőik jobb felismerésének és kezelésének köszönhető” – írták a kutatók a tanulmányban.Címkék: szívinfarktus, ösztrogén
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!